Antena Meniu Search
x

Video Români, prinşi în mijlocul protestelor violente din Noua Caledonie. Reacţia MAE

Trei cetăţeni români sunt prinşi în mijlocul violenţelor din Noua Caledonie, teritoriu francez de peste mări şi ţări.

de Redactia Observator

la 17.05.2024 , 21:06

Anunţul vine de la Ministerul român de Externe, care precizează că menţine în permanenţă legătura cu aceştia şi sunt pregătiţi să le acorde ajutor consular în caz de nevoie. Noua Caledonie este zguduită de la începutul săptămânii de revolte violente, soldate cu cinci morţi şi sute de răniţi. Violenţele au izbucnit din cauza unui proiect de lege dezbătut în parlamentul francez, care dădea drept de vot miilor de cetăţeni francezi stabiliţi în arhipelag de cel puţin 10 ani. 

Reacţia MAE

"În contextul protestelor masive din Noua Caledonie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că are în atenție situaţia unui număr de trei cetățeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra și Consulatului General al României la Paris pentru a-și semnala prezența în teritoriul francez de peste mări. 

Vezi și

Reprezentanții Consulatului General al României la Paris, din a căror circumscripţie consulară face parte Noua Caledonie, au preluat gestionarea situației şi menţin în permanenţă legătura cu cei trei cetăţeni români, fiind pregătiți să acorde asistență și protecţie consulară, conform competențelor. De asemenea, oficiul consular cooperează cu partenerii internaționali pentru coordonare și acordarea de sprijin cetăţenilor români, în funcție de evoluțiile înregistrate pe plan local.

Pe acelaşi subiect

MAE precizează că oficiul consular a solicitat și sprijinul autorităților franceze competente, respectiv Ministerul Afacerilor Externe - Celula de Criză și Ministerul de Interne și pentru Teritoriile de peste Mări, acesta din urmă având în coordonare și administrare teritoriile de peste mări. De asemenea, Birourile Atașatului de Afaceri Interne și al Atașatului Apărării din cadrul Ambasadei României la Paris sprijină demersurile consulare.

MAE folosește acest prilej pentru a aminti că a emis o atenționare de călătorie (https://www.mae.ro/node/64696) în contextul decretării, de către președintele Republicii Franceze, a stării de urgență în teritoriul francez de peste mări, pentru a face față încălcărilor grave ale ordinii publice care au loc în prezent în acest spațiu.

MAE menționează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris: +33147052966 și +33147052755, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al consulatului: +33680713729."

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Români, prinşi în mijlocul protestelor violente din Noua Caledonie. Reacţia MAE