Antena Meniu Search
x

România se află pe harta scandalului uriaş de la Facebook

Ne machiază ca la Hollywood, ne testează inteligenţa sau compatibilitatea cu partenerul, dar testele online sunt adevărate capcane.

Vezi și

Ne machiază ca la Hollywood, ne testează inteligenţa sau compatibilitatea cu partenerul, dar testele online sunt adevărate capcane. 50 de milioane de utilizatori Facebook ar fi fost manipulaţi, fără să ştie, de o companie britanică în campania pentru prezidenţialele lui Donald Trump şi Brexit. Furtul datelor ar fi fost imposibil dacă oamenii nu şi-ar fi dat, iniţial, acordul, pentru prelucrarea datelor atunci când au accesat un test de personalitate. România se află pe harta uriaşului scandal.

Deghizaţi în oameni de afaceri din Sri Lanka, reporteri sub acoperire ai unui post britanic de televiziune l-au deconspirat pe şeful Cambridge Analytica. Crezând că negociază un contract gras, Alexander Nix a dezvăluit că a creat un program pentru influenţarea opţiunilor electorale. 50 de milioane de profiluri preluate ilegal de pe Facebook, posibil şi ale unor români, ar fi fost folosite în acest scop. Cambridge Analitica are o clientelă bogată în ţara noastră. 

Utilizatorii şi-au dat, de bună voie, datele personale, completând un test de personalitate. Dar firma a căpătat acces şi la profilurile de Facebook ale prietenilor lor. Datele au fost, apoi, analizate pentru a intra în mintea alegătorilor şi pentru a-i influenţa.

Facebook dezminte că ar fi vorba despre o scurgere de informaţii, dar recunoaşte că firma a încălcat termenii contractului. Washington, Londra şi Bruxelles cer ca Mark Zuckerberg să apară în faţa autorităţilor. Cambridge Analytica a lucrat atât pentru campania electorală a lui Donald Trump cât şi pentru cea în favoarea Brexitului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » România se află pe harta scandalului uriaş de la Facebook