Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia promite represalii după ce Republica Moldova i-a expulzat un diplomat

Ministerul rus de Externe a descris joi decizia Republicii Moldova de a expulza un diplomat rus drept un "pas inamical" şi a promis represalii, transmite Reuters, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 01.08.2024 , 15:14

Rusia promite represalii după ce Republica Moldova i-a expulzat un diplomat - Profimedia

Această expulzare este un nou exemplu al "direcţiei agresive anti-ruseşti" a politicii Republicii Moldova, mai notează MAE rus. Republica Moldova a anunţat joi expulzarea unui diplomat rus şi convocarea ambasadorului rus pentru a i se transmite un protest formal, după ce doi oficiali moldoveni au fost reţinuţi sub suspiciunea de colaborare cu Rusia.

R. Moldova a avertizat că ar putea urma şi alte expulzări

Decizia autorităţilor de la Chişinău a fost luată ca urmare a unor acţiuni specifice pe baza cărora au fost obţinute informaţii şi probe care atestă desfăşurarea pe teritoriul Republicii Moldova, de către diplomatul rus, a unor activităţi incompatibile cu statutul diplomatic, conform unui comunicat al MAE de la Chişinău.

Articolul continuă după reclamă

Ambasadorul rus, Oleg Vasneţov, a fost convocat după ce miercuri şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, şi un poliţist de frontieră au fost reţinuţi pentru 72 de ore, fiind bănuiţi de trădare de patrie şi complot împotriva Republicii Moldova. Cei doi ar fi furnizat informaţii secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei, iar faptele ar fi avut loc începând cu anul 2023, spun procurorii.

Pe acelaşi subiect

"Foarte straniu că declararea angajatului Ambasadei persona non grata se desfăşoară în perioada când încă nu există dovezi", a spus ambasadorul rus. El a adăugat că Moscova nu va lăsa fără răspuns decizia Chişinăului. Ambasada Rusiei a respins de asemenea acuzaţiile, catalogând acest caz drept o nouă "tentativă de a intensifica sentimentele antiruse din R. Moldova".

Ministrul de externe moldovean Mihai Popşoi a declarat anterior că, dacă Moscova va continua acţiunile în detrimentul interesului naţional al R. Moldova, ar putea avea loc noi expulzări ale diplomaţilor ruşi din Ambasada de la Chişinău, scrie Deschide.md.

Preşedinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, urmăreşte să obţină un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie. Ea denunţă în mod repetat ingerinţele Rusiei, în timp ce opozanţii săi denunţă măsuri represive menite să-i împiedice să candideze

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Rusia promite represalii după ce Republica Moldova i-a expulzat un diplomat