Antena Meniu Search
x

Video Rusia se pregăteşte de război radioactiv pe frontul din Ucraina. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de folosirea unei "bombe murdare"

Rusia se pregăteşte să lupte în condiţii de contaminare radioactivă, în Ucraina. Anunţul a venit de la cel mai înalt nivel al armatei ruse, după ce Kremlinul şi Kievul s-au acuzat reciproc că intenţionează să arunce o "bombă murdară". Pe front, cele mai aprige lupte se dau în Herson, regiune pe care Rusia o apără cu disperare.

de Redactia Observator

la 25.10.2022, 20:24

Vezi și

Militarii lui Putin au primit ordin de la şeful Statului Major General al armatei ruse să îşi ia costume de protecţie chimică. Valeri Gherasimov insistă că Ucraina s-ar pregăti să folosească bombe murdare. "Avem informaţii concrete despre institutele ştiinţifice ucrainene, care au tehnologii ce le permit crearea unei 'bombe murdare'", a declarat Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Regiunea Herson este esenţială pentru armata lui Putin

Scenariul Moscovei este respins de Kiev. Volodimir Zelenski susţine că este vorba de o diversiune prin care Putin vrea să mute atenţia de la pierdrile de pe front. Preşedintele Ucrainei mai spune că, de fapt, Rusia se pregăteşte să arunce bombe radioactive. "Ar fi, cu siguranţă, un alt exemplu de brutalitate a preşedintelui Putin, dacă ar folosi o aşa-numită 'bombă murdară'", a declarat Ned Price, purtător de cuvânt, Departamentul de Stat al SUA. Pentru a pune capăt speculaţiilor lansate de Kremlin, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că trimite inspectori în cele două locații în care Rusia susţine că Ucraina ar pregăti bombe murdare. Oficialii AIEA susţin că au mai inspectat cele două institute şi în urmă cu o lună şi nu au găsit nimic suspect.

În plus, colajul de imagini folosit de ministerul rus al Apărării pentru a-şi justifica teoria că Ucraina ar pregăti o bombă murdară, este compus din imagini vechi şi scoase din contrext. Una dintre fotografii ar fi de la atacurile din 11 septembrie din 2001, din New York. Pe front, cele mai dramatice lupte se dau acum pentru Herson. Ambele tabere vor să-şi consolideze poziţiile înante de venirea iernii.

Regiunea Herson este esenţială pentru armata lui Putin. Este singura legătură terestră cu Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Dacă pierd controlul aici, ruşii pierd rutele logistice pentru aprovizionarea trupelor şi nu mai pot asigura apărarea în direcţia Zaporojie. Alimentarea cu apă potabilă a Crimeei ar fi şi ea compromisă. Pierderea Hersonului ar periclita şi controlul Rusiei în Marea Neagră. Ar fi, totodată, şi o lovitură de imagine uriaşă pentru liderul de la Kremlin. Şi asta pentră că Herson este singura capitală regională pe care forțele rusești au reușit să o cucerească în cele opt luni de război.  

Lupte grele s-au dat azi şi în Melitopol. Un contraatac al armatei ucrainene a spulberat o clădire de birouri, care găzduieşte sediul Serviciului Federal de Securitate, cea mai înaltă agenție de securitate a Rusiei. Atacul a avut loc cu o maşină capcană, încărcată cu 2 kilograme de material exploziv. La primul bilanţ, cinci persoane au fost rănite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Rusia se pregăteşte de război radioactiv pe frontul din Ucraina. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de folosirea unei "bombe murdare"