Antena Meniu Search
x

Rusia: Ucraina plănuieşte să arunce în aer gazoductele din Marea Neagră Turkish Stream și Blue Stream

Rusia deține informații că Ucraina intenționează să arunce în aer gazoductele Turkish Stream și Blue Stream din Marea Neagră, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov.

de Redactia Observator

la 08.09.2023, 17:45

Rusia: Ucraina plănuieşte să arunce în aer gazoductele din Marea Neagră Turkish Stream și Blue Stream
Drona ucraineană lovită de ruşi în Marea Neagră - Profimedia

Ministrul rus de Externe susţine că flota rusă patrulează zonele Mării Negre pe unde trec gazoductele. "Au încercat să atace navele de război care patrulau pe traseul gazoductului Turkish Stream și al gazoductului Blue Stream... (Navele ruse) au început să patruleze aceste secțiuni ale Mării Negre, deoarece sunt informații că se încearcă aruncarea lor în aer, așa cum au fost aruncate în aer conductele Nord Stream", a declarat Lavrov, potrivit agenţiei ruse de stat Ria Novosti.

Vladimir Putin susţine că Ucraina a încercat să atace gazoductele care trec prin Marea Neagră

Vladimir Putin a declarat luni după întâlnirea cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan că există încercări de a arunca în aer gazoductele din Marea Neagră. "Au fost întreprinse tentative de a ataca gazoductele TurkStream şi Blue Stream, prin care este livrat gaz din Rusia spre Republica Turcă", a afirmat Putin în timpul unei conferinţe de presă susţinută luni alături de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, la Soci, oraş-port la Marea Neagră.

Nave ruse apără aceste gazoducte, "însă ele sunt atacate în mod constant, inclusiv cu drone lansate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră", a spus preşedintele rus.

Pe acelaşi subiect

Blue Stream livrează gaz natural rusesc Turciei prin Marea Neagră, ocolind țări terțe. Lungimea totală a gazoductului este de 1213 kilometri. Turkish Stream este o conductă de export de gaz din Rusia către Turcia prin Marea Neagră. Prima dintre cele două linii ale gazoductului este destinată furnizării de gaze consumatorilor turci, a doua conductă transportă gaz țărilor din sudul și sud-estul Europei.

CIA: Complot ucrainean de a ataca gazoductele Nord Stream

Exporturile de gaze ale Gazprom, în principal spre Europa, aproape s-au înjumătăţit anul trecut, din cauza crizei politice după invadarea Ucrainei şi pagubele înregistrate la gazoductul Nord Stream, după explozia din septembrie.

În septembrie 2022 la cele două gazoducte ruseşti Nord Stream din Marea Baltică au fost aruncate în aer. Rusia a dat vina pe ţările anglo-saxone, conduse de SUA, pentru acest sabotaj, pe care l-a descris drept "terorism internaţional".

În total, au fost localizate patru scurgeri în fiecare conductă de gaze (ambele scoase din funcţiune), două în zona daneză şi două în zona suedeză, toate în apele internaţionale, pe care guvernele afectate le-au descris curând drept sabotaj şi au menţionat că par a fi fost comise de un actor statal.

O serie de ziare americane, între care The Washington Post, The New York Times şi The Wall Street Journal au relatat că Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) ştia de un complot ucrainean de a ataca gazoductele Nord Stream. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat că Ucraina s-ar afla în spatele exploziilor. Wall Street Journal a raportat că anchetatorii germani au examinat probe că echipa de sabotaj ar fi folosit Polonia ca bază operaţională. Polonia a respins informaţiile.

Încă nu este clar ce s-a întâmplat exact, guvernele occidentale negând orice implicare în incident. Unii oficiali americani şi europeni au sugerat iniţial că Rusia ar fi de vină pentru aruncarea în aer a propriei sale conducte, o interpretare respinsă ca "idioată" de către preşedintele Vladimir Putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Rusia: Ucraina plănuieşte să arunce în aer gazoductele din Marea Neagră Turkish Stream și Blue Stream