Antena Meniu Search
x

UE şi-a atins ţintele de stocare a gazului cu trei luni mai devreme. De ce nu cred specialiștii că vom avea preţuri mai mici la iarnă

Capacităţile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporţie de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel - 1 noiembrie - a anunţat vineri Comisia Europeană, transmit Reuters şi Bloomberg. La 16 august, nivelul a ajuns la 1.024 TWh, sau 90,12% din capacitatea de stocare, echivalentul a peste 93 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale, transmite Agerpres.

de Adrian Popovici

la 18.08.2023, 16:03

Aragaz aprins cu un chibrit
UE şi-a atins ţintele de stocare a gazului înaine de termenul limită. Specialiştii nu cred că vom avea preţuri mai mici la iarnă - Shutterstock

În 2022, Uniunea Europeană a investit semnificativ în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi a adoptat reglementări pentru a majora capacităţile de stocare, pentru a evita deficitul în aprovizionare, în urma reducerilor importurilor de gaze ruseşti, după invadarea Ucrainei. Printre aceste reglementări se află stabilirea unui obiectiv obligatoriu la nivelul UE de umplere a facilităţilor de stocare la 90% până la 1 noiembrie, în fiecare an.

Anul trecut, Europa a importat prin conducte 62 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, un nivel cu 60% mai scăzut decât media din precedenţii cinci ani, arată datele Comisiei Europene. În acest an, livrările din Rusia către UE ar urma să scadă la 25 bcm, presupunând că fluxurile prin gazoductul TurkStream şi prin Ucraina sunt în linie cu volumele din decembrie 2022, a previzionat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

"Piaţa energiei din UE este într-o situaţie mult mai stabilă decât era în august 2022. Investiţiile în regenerabile şi în eficienţa energetică pot întări şi mai mult poziţia blocului comunitar", a afirmat comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

O scumpire a gazului pe pieţele internaţionale

Pe acelaşi subiect

Vineri, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 4,3%, până la 38,41 euro pentru un Megawatt-oră, din cauza temerilor privind aprovizionarea.

Nivelul gazelor din facilităţile de stocare variază în funcţie de ţară. State ca Germania, Ţările de Jos şi Spania au depăşit deja ţinta UE, în timp ce în Franţa nivelul este de aproximativ 84%, după ce livrările de energiei au fost perturbate de grevele la nivel naţional.

Deşi cotaţiile la gaze în Europa sunt cu aproximativ 90% mai scăzute decât în perioada de vârf a crizei din 2022, nervozitatea de pe pieţe şi volatilitatea intensă se vor menţine, apreciază analiştii. În plus, costul gazelor rămâne în continuare mai mare decât înainte de război, când a fluctuat în jurul valorii de 20 de euro pe megawatt pe oră, ceea ce înseamnă facturi mai mari pentru gospodării și o productivitate mai mică pentru industria europeană, conform Politico.

"Prețurile ridicate ale gazelor naturale pot fi semnificativ mai mici decât acum un an, când piața a fost afectată de oprirea Nord Stream, dar rămân în continuare vizibil mai mari decât prețurile medii din ultimul deceniu", a declarat Tom Marzec-Manser, analist şef al ICIS, avertizând că comercianții sunt încă nerăbdători. "Faptul că depozitele europene sunt aproape pline mai devreme decât în mod normal, de obicei, ating acest nivel în jurul lunii octombrie, nu înseamnă neapărat că prețul va scădea în continuare, din păcate. Gazul depozitat poate asigura consumul doar pentru o anumită perioadă și dacă iarna este rece, există o anumită cantitate de risc, iar asta menține prețul gazelor crescut deocamdată", a adăugat acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi merge să votaţi la toate alegerile în acest an?

Observator » Stiri economice » UE şi-a atins ţintele de stocare a gazului cu trei luni mai devreme. De ce nu cred specialiștii că vom avea preţuri mai mici la iarnă