Antena Meniu Search
x

Video Rușii și ucrainenii se acuză reciproc că ar pregăti un atac asupra centralei de la Zaporojie. România, printre țările afectate de un eventual accident nuclear

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de faptul că ar pregăti un atac asupra centralei nucleare Zaporojie. În timp ce Kievul susţine că reactoarele vor fi detonate, Moscova anunţă că urmează lovituri cu drone kamikaze. În cazul unei potenţiale explozii, România s-ar număra printre ţările direct afectate. 

de Redactia Observator

la 05.07.2023, 22:21

Vezi și

Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa şi are şase reactoare. De la începutul războiului, e controlată de ruşi, chiar dacă specialiştii care o operează sunt ucraineni. Zelenski spune că trupele lui Putin se pregătesc să o arunce în aer. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Avem informații de la serviciile noastre că trupele ruse au plasat obiecte asemănătoare cu explozibili pe acoperișul mai multor unități energetice ale centralei nucleare Zaporojie. Poate pentru a simula un atac asupra centralei. Lumea vede, nu are cum să nu vadă, că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia." 

Care sunt riscurile pentru România?

Un accident nuclear la Zaporojie ar afecta întreg teritoriul ucrainean. În aceeaşi situaţie ar fi şi Republica Moldova. Radiaţiile ar acoperi mare parte din România, Belarus şi Bulgaria, dar ar ajunge chiar până la Moscova. Purtătorul de cuvânt al lui Putin spune că Ucraina ar fi cea care vrea să lanseze un atac cu rachete sau drone asupra centralei.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Sabotajul poate avea consecinţe catastrofale. Regimul de la Kiev a demonstrat în mod repetat că nu are nicio limită."

În regiunea Doneţk, ucrainenii au distrus un depozit de muniţii al ruşilor, iar explozia s-a auzit la zeci de kilometri distanţă. Regiunile ruse Kursk şi Belgorod au fost şi ele bombardate. Răspunsul a venit în Harkov. Cel puţin 50 de ucraineni, printre care şi 12 copii, au fost răniţi de rachetele care au lovit în timp ce oamenii erau adunaţi la o înmormântare. La Kremlin, Putin a avut timp pentru o mică ,"scenetă". A primit o fetiţă de 8 ani în vizită. Împreună, cei doi l-au sunat pe ministrul de Finanţe şi au cerut bani mai mulţi pentru regiunea micuţei, Daghestan. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Rușii și ucrainenii se acuză reciproc că ar pregăti un atac asupra centralei de la Zaporojie. România, printre țările afectate de un eventual accident nuclear