Antena Meniu Search
x

Sam Altman, creierul din spatele ChatGPT, a fost demis din funcţia de director general al OpenAI. Ce reproşuri i-a adus consiliul de administraţie

Sam Altman, vedetă din Silicon Valley, a fost demis cu efect imediat din funcţia de director general al OpenAI, care a lansat în urmă cu un an platforma de inteligenţă artificială generativă ChatGPT, după ce consiliul de administraţie i-a reproşat că nu a fost întotdeauna "direct" cu acesta, relatează AFP, citat de news.ro

de Redactia Observator

la 18.11.2023, 07:08

Sam Altman, creierul din spatele ChatGPT, a fost demis din funcţia de director general al OpenAI. Ce reproşuri i-a adus consiliul de administraţie
Sam Altman, creierul din spatele ChatGPT, a fost demis din funcţia de director general al OpenAI. Ce reproşuri i-a adus consiliul de administraţie - Getty Images

"Plecarea domnului Altman vine în urma unui proces de analiză deliberativă a consiliului, care a ajuns la concluzia că acesta nu a fost întotdeauna direct în comunicarea sa cu consiliul, împiedicându-i capacitatea de a-şi îndeplini responsabilităţile", se arată într-un comunicat, în care se subliniază că forul nu mai are "încredere în capacitatea sa de a conduce OpenAI".

Directorul tehnic al OpenAI va conduce interimar compania

Mira Murati, directorul tehnic al OpenAI, a fost desemnată să conducă interimar compania până la finalizarea procesului actual de găsire a unui succesor permanent. Ea lucrează în cadrul companiei de cinci ani.

"OpenAI a fost structurat în mod intenţionat pentru a avansa misiunea noastră: să ne asigurăm că inteligenţa artificială aduce beneficii întregii umanităţi. Consiliul de administraţie rămâne pe deplin angajat în slujba acestei misiuni", a spus el.

Pe acelaşi subiect

"Suntem recunoscători pentru numeroasele contribuţii ale lui Sam la crearea şi creşterea OpenAI. În acelaşi timp, credem că este nevoie de o nouă guvernanţă pentru a merge mai departe", a continuat el.

Reacţia lui Sam Altman după ce a fost demis

Sam Altman, în vârstă de 38 de ani, a reacţionat pe reţeaua X (fostul Twitter): "M-am bucurat de timpul petrecut la OpenAI. A fost transformator pentru mine personal şi, sperăm, pentru lume".

Ca răspuns la demiterea lui Altman, preşedintele consiliului de administraţie, Greg Brockman - cofondator al companiei - şi-a anunţat demisia pe X, deşi Microsoft dăduse asigurări anterior că acesta se retrage, dar va rămâne membru al personalului.

Înfiinţată la sfârşitul anului 2015, OpenAI a putut conta încă de la început pe sprijinul financiar al unor colaboratori de prestigiu, printre care se numără co-fondatorul LinkedIn Reid Hoffman, investitorul Peter Thiel, precum şi Elon Musk.

Ce a transmis Microsoft, compania care finanţează OpenAI

Compania este finanţată de Microsoft, care a investit câteva miliarde de dolari în ea şi a integrat tehnologia în propriile produse, cum ar fi motorul de căutare Bing.

Într-un comunicat, gigantul IT a reacţionat la vestea plecării executivului: "Avem un parteneriat pe termen lung cu OpenAi, iar Microsoft îşi menţine angajamentul faţă de Mira şi echipele sale, în timp ce aducem utilizatorilor o nouă eră a inteligenţei artificiale".

"Altman concediat din funcţia de şef al OpenAI, un şoc, dar, în cele din urmă, Microsoft va avea pur şi simplu mai mult control asupra situaţiei, având în vedere participaţia sa" în capitalul companiei, a postat analistul Wedbush Dan Ives pe X. El "a fost crucial în ghidarea platformei până unde se află, dar faptul că nu mai este acolo creează puţine îngrijorări pentru viitor", a adăugat el. "În urmă cu un an ar fi fost diferit".

Milioane de oameni au folosit ChatGPT de la lansare

De când prima versiune a ChatGPT a intrat în funcţiune, la 30 noiembrie 2022, milioane de oameni au folosit-o pentru a scrie mesaje, a cere o reţetă sau a inventa o poveste pe care să o spună copiilor lor - pe care robotul conversaţional le-o poate citi apoi.

Lansarea ChatGPT a dat startul unei curse în domeniul inteligenţei artificiale, care a pus faţă în faţă giganţi precum Amazon, Google, Microsoft şi Meta. Considerată pe scară largă drept o revoluţie comparabilă cu apariţia internetului, inteligenţa artificială generativă permite producerea de texte, linii de cod, imagini şi sunete pe baza unei simple interogări în limbajul cotidian.

Inteligenţa artificială generează îngrijorări majore

În ciuda succesului lor, ChatGPT şi alte interfeţe de acest tip generează, de asemenea, îngrijorări majore cu privire la pericolele pentru democraţie (dezinformare masivă) sau pentru ocuparea forţei de muncă (meserii înlocuite), în special.

Sam Altman s-a adresat Congresului american şi a vorbit cu şefi de stat despre această tehnologie şi temerile pe care le ridică. "Am multă empatie pentru ceea ce simt oamenii, indiferent cum se simt" în legătură cu ChatGPT, a declarat joi Sam Altman pentru AFP, în marja summitului anual al Cooperării Economice Asia-Pacific (Apec), care se desfăşoară în această săptămână la San Francisco.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Sam Altman, creierul din spatele ChatGPT, a fost demis din funcţia de director general al OpenAI. Ce reproşuri i-a adus consiliul de administraţie