Antena Meniu Search
x

Şase persoane, printre care trei copii, cu gâtul tăiat la un festival al zmeielor. S-au lovit de fire şi au sângerat până la moarte

Şase oameni, între care 3 copii, au fost ucişi în timpul unui festival al zmeielor din India. Aparent, victimele au fost atinse sau sugrumate de firele de nylon şi au sângerat până la moarte, relatează The Guardian. O altă practică interzisă, dar încă populară este acoperirea firelor cu sticlă. 

de Redactia Observator

la 19.01.2023, 15:38

Vezi și

Tragediile s-au petrecut în weekend în timpul unui festival popular, denumit Uttarayan, care are loc anual în India, în statul Gujarat şi care marchează începutul primăverii. Sute de oameni se urcă pe terasele și acoperișurile caselor pentru a înălţa zmeie. Evenimentul din acest an a fost însă unul sângeros. Șase persoane, inclusiv trei copii, au murit în mai multe oraşe. Practic au fost tăiate la gât de firele zmeielor.

Se pare că victimele au sângerat până la moarte după ce firele de la zmeie li s-au încurcat în jurul gâtului, au declarat oficialii pentru Press Trust of India (PTI).  Alte 176 de persoane au fost rănite: fie s-au tăiat, fie au căzut din cauza firelor. Unii participanți acoperă firele zmeului cu pudră de sticlă pentru a tăia corzile adversarului în timp ce zmeiele sunt în aer. Deși practica a fost interzisă din 2016, ea mai este totuşi folosită.

O fetiță de doi ani a murit după ce firul unui zmeu a lovit-o în zona gâtului în timp ce mergea pe scuter cu tatăl ei, a declarat un oficial al poliției Bortalav. Fata a murit duminică la spital, potrivit presei locale. O altă fată, de trei ani, se afla în drum spre casă cu mama ei în orașul Visnagar, când o sfoară i-a tăiat gâtul. A fost dusă la spital, dar a fost declarată moartă la sosire, a declarat un oficial al poliției locale. Rishabh Verma, un băiețel de șapte ani care mergea pe un scuter împreună cu părinții săi, a fost şi el lovit în oraşul Rajkot.

Potrivit poliției, incidente similare au fost raportate în Vadodara, Kutch și Gandhinagar, unde trei bărbați au fost uciși în circumstanțe similare. Nikunj Sharma, un activist Peta, a declarat pentru The Guardian că sfoara de nylon folosită pentru a înalţa zmeiele este mai periculoasă decât cea de bumbac: "Spre deosebire de bumbac, firele de nylon nu sunt biodegradabile, nu se rup ușor și continuă să provoace răni şi la câteva luni după festival."

În Ahmedabad, cel mai mare oraș din Gujarat, departamentul de poliție a avertizat cetăţenii să nu mai folosească fire de nylon la festival. "Nu folosiți fire de nylon chinezeşti pentru a înălţa zmeie. Sunt letale". Poliția a îndemnat participanții să fie atenți în timpul festivalului, spunând că distracția de moment, de a doborî zmeul cuiva poate ucide o persoană.

Cu toate acestea, guvernul nu ar fi respectat interdicția. "Cetăţenii nu ar trebui să plătească pentru atitudinea lejeră a mecanismelor guvernamentale. Dacă interdicția oficială nu este implementată, atunci guvernul ar trebui să ofere despăgubiri victimelor", a declarat activistul Jayesh Shinde, citat de Times of India. Nu doar oamenii devin victime. Sute de păsări suferă răni sau mor după ce se ating sau se încurcă în firele de la zmeie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Şase persoane, printre care trei copii, cu gâtul tăiat la un festival al zmeielor. S-au lovit de fire şi au sângerat până la moarte