Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Scădere drastică a vânzărilor de articole de lux. Producătorii elveţieni de ceasuri cer deja ajutorul statului

Unii producători elveţieni de ceasuri se îndreaptă spre guvern pentru sprijin financiar, în ideea de a putea depăşi o perioadă de scădere a vânzărilor de articole de lux, transmite Bloomberg.

de Redactia Observator

la 04.09.2024 , 11:56

Scădere drastică a vânzărilor de articole de lux. Producătorii elveţieni de ceasuri cer deja ajutorul statului
Scădere drastică a vânzărilor de articole de lux. Producătorii elveţieni de ceasuri cer deja ajutorul statului - Shutterstock

Girard-Perregaux şi Ulysse Nardin au devenit primele mărci care au confirmat că au accesat un program de stat pentru a păstra locurile de muncă şi a evita restructurările. Sowind Group, care deţine cei doi producători de ceasuri, a decis să pună aproximativ 50 de muncitori, sau 15% din personalul său de 320 de angajaţi, în aşa-numitul program redus de muncă, potrivit preşedintelui director general de la Sowind Group, Patrick Pruniaux.

"Deocamdată, este vorba de o mică criză pe piaţa ceasurilor, uşor deconectată de economie", a spus Pruniaux cu ocazia salonului Geneva Watch Days, care a avut loc săptămâna trecută. "Anul acesta este unul cu provocări", a adăugat Pruniaux.

Decizia Sowind Group vine după ce şi o serie de furnizori pentru producătorii de ceasuri au optat pentru sprijinul guvernamental, pentru a putea face faţă încetinirii comenzilor.

Articolul continuă după reclamă

Statul elveţian plăteşte până la 80% din salariul muncitorilor

Conform programului care permite flexibilizarea regimului de muncă, statul elveţian plăteşte până la 80% din salariul muncitorilor pe măsură ce companiile elimină o parte din schimburi şi reduc programul de lucru, în conformitate cu diminuarea cererii pentru produsele lor. Măsura este destinată să evite concedierile permanente în industriile manufacturiere, cum este cea de orologerie.

Aproximativ 40 de companii din cantonul elveţian Jura, un hub pentru producătorii de componente pentru ceasuri, au depus cereri pentru a fi incluse în programul guvernamental care permite reducerea timpului de lucru în timpul verii, a dezvăluit preşedintele Camerei de comerţ şi industrie din cantonul Jura, Pierre-Alain Berret. Este vorba de o creştere semnificativă faţă de situaţia de la începutul anului, când doar cinci firme au depus cereri pentru a fi incluse în programul guvernamental.

Producătorii elveţieni de ceasuri suferă de pe urma unei scăderi semnificative a cererii

Producătorii elveţieni de ceasuri suferă de pe urma unei scăderi semnificative a cererii, în special pe piaţa din China, după un boom fără precedent după pandemie, când consumatorii s-au grăbit să cumpere ceasuri scumpe. După trei ani la rând de exporturi record, în primele şapte luni ale acestui an exporturile angro de ceasuri au scăzut cu 2,4%, ca valoare, pe măsură ce consumatorii s-au abţinut să facă cheltuieli pentru ceasuri scumpe.

Scăderea a afectat mai ales cererea pentru mărcile de ceasuri uşor mai accesibile, în timp ce mărci precum Rolex şi Patek Philippe au rezistat mai bine. Însă criza a afectat şi grupurile Richemont, care deţine mărcile Vacheron Constantin şi IWC, precum şi proprietarul Omega, grupul Swatch Group AG, care au înregistrat o prăbuşire a vânzărilor în China.

Patrick Pruniaux este de părere că există puţine semne de îmbunătăţire a economiei chineze, ceea ce înseamnă că industria de orologerie ar putea să se bucure doar de o revenire parţială în 2025. Cel mai probabil, vânzările grupului Sowind vor stagna sau chiar vor scădea uşor în 2024, a spus Pruniaux. Asta după o creştere de aproape 10% anul trecut şi o dublare a vânzărilor în 2022.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Scădere drastică a vânzărilor de articole de lux. Producătorii elveţieni de ceasuri cer deja ajutorul statului