Video Şeful spionajului de la Berlin: Atacurile hibride ale Rusiei pot duce la invocarea articolului 5 din Tratatul NATO
Rusia şi NATO sunt tot mai aproape de coliziune, avertizează Germania. Şeful spionajului de la Berlin îl acuză pe Vladimir Putin că a dat mână liberă serviciilor să lanseze un război hibrid împotriva ţării sale. Germanii sunt gata să apeleze la Articolul 5 al Alianţei, privind apărarea reciprocă. Din Kazahstan, preşedintele rus ameninţă Ucraina cu distrugerea totală.
În ultimele două săptămâni, Rusia a fost acuzată de trei acte de sabotaj. Două au vizat Germania. Un avion de transport marfă decolat de la Leipzig s-a prăbuşit lângă Vilnius, iar Moscova e bănuită că a plasat pachete explozive în el. În alte două incidente separate, cablurile subterane care leagă ţările nordice de Lituania şi Germania au fost tăiate în mod suspect. Un răspuns poate veni de la NATO.
"Utilizarea pe scară largă de către Rusia a măsurilor hibride crește riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă invocarea clauzei de apărare reciprocă", a declarat Bruno Kahl șeful serviciului german de informații externe.
Atacurile hibride ale Rusiei pot duce la invocarea articolului 5 din Tratatul NATO
Germanii sunt siguri că au devenit principala ţintă a Kremlinului. Serviciile de informaţii se aşteaptă un un atac hibrid la fiecare două zile, în cel mai negru scenariu. Deocamdată, Putin se concentrează pe Ucraina. Prezent la Astana, liderul rus s-a lăudat în faţa omologilor din Belarus, Kazahstan şi Tdjikistan că noua rachetă cu rază intermediară poate distruge tot în calea ei.
- Putin "îşi flutură" rachetele Oreşnik pentru a-i perturba planurile lui Trump de a pune capăt războiului,...
- Putin îşi cere scuze de la Angela Merkel, speriată de câinele său în 2007: "Nu ştiam că îi este frică"
- Putin "umilit" în Kazahstan: Coloana oficială a trecut pe lângă un drapel uriaș al Ucrainei. Anchetă la Astana
- Trump își pierde răbdarea cu Putin şi nu va mai accepta mult timp tacticile președintelui rus, ar fi avertizat...
- Trump, presat să nu mai discute cu Putin la telefon până când Kremlinul acceptă un armistițiu complet în Ucraina
"Temperatura elementelor de atac atinge 4.000 de grade Celsius. Puterea loviturii va fi comparabilă cu cea a unei arme nucleare. Asta deşi, evident, Oreşnik, nu este o armă de distrugere în masă", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.
Volodimir Zelenski a avut o reacţie furibundă. A catalogat comentariile omologului său rus drept un "sabotaj".
"Vladimir Putin vrea să escaladeze situaţia, astfel încât preşedintele ales Donald Trump să nu reuşească să pună capăt războiului. Putin este singurul vinovat în acest război şi singurul care crede în război", a declarat Volodimir Zelenski.
Însă Vladimir Putin l-a elogiat pe Donald Trump.
"Este posibil ca actuala administrație să dorească să creeze dificultăți pentru viitoarea administrație. Este și asta o posibilitate. Dar, în opinia mea, noul președinte ales este un om destul de inteligent și experimentat. Cred că va găsi o soluție, având în vedere că s-a confruntat cu o provocare aşa cum a fost revendicarea Casei Albe", a declarat Vladimir Putin.
Acum două zile, armata rusă a lansat 90 de rachete şi 100 de drone. Un răspuns pentru atacurile ucrainene cu rachete americane. Răul abia acum urmează, ameninţă Putin.
"În prezent, ministerul Apărării şi Statul Major aleg ţintele. Pot fi instalații militare, întreprinderi din industria de apărare sau centre de decizie din Kiev", a declarat Vladimir Putin.
Panică a fost şi în Republica Moldova. Patru rachete ruseşti au survolat spaţiul aerian al ţării şi au băgat groaza în oameni.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰