Antena Meniu Search
x

Serghei Surovikin "a fost reţinut", Putin "face curăţenie". Kremlinul refuză să spună ce s-a întâmplat cu generalul Armaghedon

Răsturnare de situaţie după revolta grupului Wagner. Generalul Serghei Surovikin a fost reținut la Moscova, anunţă Fianancial Times care citează surse cu cunoştinţe în domeniu. Surovikin e bănuit că ştia că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, pregăteşte o revoltă. Kremlinul a evitat azi să răspundă la orice întrebare despre Surovikin. Dmitri Peskov i-a trimis pe jurnalişti la ministerul Apărării.

de Redactia Observator

la 29.06.2023, 15:31

Serghei Surovikin "a fost arestat", Putin "face curăţenie". Kremlinul refuză să spună ce s-a întâmplat cu generalul Armaghedon
Serghei Surovikin - Profimedia

Serghei Surovikin, fostul comandant al trupelor ruse din Ucraina, a fost reţinut în Rusia relatează Financial Times (FT) care citează surse aflate la curent cu situaţia. Este neclar dacă Surovikin este acuzat de complot în revolta condusă de Prigojin sau pur și simplu este reținut pentru interogatoriu. Surovikin nu a mai putut să fie contactat de familia lui de sâmbătă când a fost văzut pentru ultima oară într-o înregistrare video cerându-i lui Prigojin să pună capăt rebeliunii.

Mulți dintre liderii armatei ruse simpatizanţi ai Grupării Wagner și care au criticat armata au dispărut în ultimele zile. Potrivit agenţiei Reuters, după revolta mercenrarilor Wagner, nu se mai ştie nimic despre mai mulţi generali ruşi, printre care şi şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov. 

"Putin știa dinainte despre planurile de revoltă ale lui Prigojin și astfel se putea pregăti într-o anumită măsură. A putut să vadă cine ce a făcut în acea zi. Și acum face curățenie în casă", a spus pentru FT un oficial guvernamental occidental care crede că Surovikin a fost reținut. "Înțelegem că vor fi mai mulți oameni care vor urma" a mai spus acesta. 

Cine este Serghei Surovikin

Pe acelaşi subiect

Cunoscut drept "Generalul Armaghedon" pentru tacticile sale brutale de bombardare în Siria, Surovikin a fost promovat în toamna trecută pentru a comanda "operaţiunea militară specială din Ucraina".

Deși a fost retrogradat rapid, el a rămas favorit în rândul liderilor militari şi a comunității pro-război care cer un răspuns mai puternic din partea Rusiei. În această primăvară Surovikin a început să acționeze ca omul de legătură dintre Grupul Paramilitar Wagner şi armata rusă. Pe măsură ce a escaladat conflictul dintre Prigojin şi conducerea militară a Rusiei, Surovikin ar fi acționat ca un intermediar. Jurnalistul rus  Alexei Venediktov a relatat miercuri că Surovikin "nu a mai luat legătura cu familia sa de trei zile".  

Kremlinul a refuzat să răspundă la întrebarea unde se află Serghei Surovikin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinui, Dmitri Peskov, a evitat să răspundă la întrebarea unde se află generalul Serghei Surovikin și i-a trimis pe jurnalişti să contacteze Ministerul Apărării, potrivit agenţiei ruse Interfax.  

Întrebat joi la prânz dacă ştie ce s-a întâmplat cu generalul Serghei Surovikin, Dmitri Peskov a răspuns că: "Nu, din păcate nu. Vă recomand să contactați Ministerul Apărării, este o problemă care ţine de ei". 

Peskov a fost întrebat și dacă președintele Vladimir Putin continuă să aibă încredere în Surovikin. "El este comandantul suprem și lucrează cu ministrul Apărării şi cu șeful Statului Major. În ceea ce privește unitățile structurale din cadrul ministerului, vă rog să contactați ministerul", a răspuns reprezentantul Kremlinului.

Presat să clarifice unde se află în prezent generalul Surovikin și dacă confirmă informațiile despre arestarea sa, Peskov a răspuns că "Nu am nimic de adăugat aici la ceea ce am spus deja pe această temă".

Jurnaliştii i-au cerut lui Peskov să comenteze şi dacă Kremlinul consideră necesar să fie demişi toţi cei din aparatul de securitate care au comunicat cu Prigojin. "Nu este rolul meu să răspund la această întrebare. Nu mai am nimic de spus pe această temă", a reacţionat Peskov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Serghei Surovikin "a fost reţinut", Putin "face curăţenie". Kremlinul refuză să spună ce s-a întâmplat cu generalul Armaghedon