Antena Meniu Search
x

Generalul Armaghedon ar fi ştiut dinainte de planurile lui Prigojin de rebeliune în Rusia. Cum va răspunde Putin - NYT

Rebeliune armată în Rusia. Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operaţiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, ştia dinainte că şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia o rebeliune împotriva oficialilor din domeniul apărării de la Moscova relatează The New York Times.

de Redactia Observator

la 28.06.2023, 14:21

Generalul Armaghedon ar fi ştiut dinainte de planurile lui Prigojin de rebeliune în Rusia. Cum va răspunde Putin
Putin şi Surovikin - Profimedia

Publicaţia, care citează oficiali americani informaţi de serviciile secrete americane despre acest subiect, a relatat că responsabilii "încearcă să afle dacă generalul Serghei Surovikin, fostul comandant rus în Ucraina, a ajutat la planificarea acţiunilor lui Evgheni Prigojin la sfârşitul săptămânii trecute".

Generalul Surovikin este un lider militar respectat care a ajutat la consolidarea apărării după contraofensiva Ucrainei de anul trecut, spun analiștii. El a fost înlocuit din funcţia de comandant superior în luna ianuarie, dar și-a păstrat influența în conducerea operațiunilor de război și rămâne popular în rândul soldaţilor. 

Dacă generalul Surovikin a fost implicat în rebeliunea Wagner, ar fi o nouă dovadă a luptei interne din conducerea militară a Rusiei de la începutul războiului din Ucraina și ar putea semnala o fractură mai mare între susținătorii lui Prigojin și cei doi consilieri militari de top ai lui Putin: Serghei Șoigu, ministrul Apărării, și generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major.

Vladimir Putin trebuie să afle acum dacă generalul Surovikin l-a ajutat pe Prigojin și cum ar trebui să răspundă, susţine NYT.

Pe acelaşi subiect

Prigojin ar fi plecat în exil marţi în Belarus, în cadrul unui acord care a pus capăt unei scurte rebeliuni a unor unităţi Wagner în weekend, în timp ce preşedintele Vladimir Putin şi-a lăudat forţele armate pentru evitarea unui război civil.

Semne că şi alţi generali ruşi s-ar putea să-l fi susţinut pe Prigojin

New York Times a relatat că oficiali americani au declarat, de asemenea, că există semne că şi alţi generali ruşi s-ar putea să-l fi susţinut pe Prigojin.

Surovikin, supranumit "generalul Armaghedon" de către media ruse, a fost numit la comanda tuturor trupelor ruse angajate în războiul în Ucraina în octombrie 2022. Însă în ianuarie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu l-a desemnat pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, să supervizeze campania rusă în Ucraina, Surovikin rămânând adjunctul său.

Înaintea lansării rebeliunii, Prigojin se dezlănţuise împotriva lui Şoigu şi Gherasimov, blamându-i pentru eşecurile operaţiunii ruse în Ucraina şi pentru lipsa de sprijin din partea armatei pentru combatanţii grupului Wagner.

Surovikin a îndemnat grupul Wagner să renunţe la opoziţia sa faţă de conducerea militară şi să se întoarcă la bazele lor chiar înainte ca Prigojin să-şi conducă luptătorii într-un aşa-numit "marş al dreptăţii" spre Moscova. Plecând din oraşul Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, în weekend, Prigojin a dat ordin unităţilor Wagner să se întoarcă din drum când acestea ajunseseră la mai puţin de 200 de kilometri de Moscova.

Înlocuirea lui Surovikin ar fi în interesul americanilor şi al ucrainenilor

Potrivit NYT, oficialii americani au subliniat că o mare parte din ceea ce Statele Unite și aliații săi au aflat despre acţiunile lui Prigojin are un caracter preliminar. Oficialii occidentali au evitat să discute public despre rebeliunea Wagner de teama de a nu alimenta propaganda lui Putin conform căreia totul a fost orchestrat de Occident.

Totuși, oficialii americani au un interes în a transmite informații care subminează statutul generalului Surovikin, pe care îl consideră mai competent și mai nemilos decât alți membri ai comandamentului rus. Îndepărtarea lui Surovikin de către Putin ar fi în avantajul Ucrainei care a lansat o nouă contraofensivă, susţine NYT. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Generalul Armaghedon ar fi ştiut dinainte de planurile lui Prigojin de rebeliune în Rusia. Cum va răspunde Putin - NYT