Antena Meniu Search
x

Serviciile secrete britanice au dovezi că Rusia a primit arme din Coreea de Nord. Ce arată imaginile din satelit

Marea Britanie a trimis la ONU fotografii din satelit care arată transporturi de marfă din Coreea de Nord către Rusia. Londra încearcă să declanșeze o investigație oficială privind tranzacțiile cu arme care încălcă sancțiunile internaționale, relatează The Guardian

de Redactia Observator

la 22.01.2024, 12:49

Serviciile secrete britanice au dovezi că Rusia a primit arme din Coreea de Nord. Ce arată imaginile din satelit
Serviciile secrete britanice au dovezi că Rusia a primit arme din Coreea de Nord. Ce arată imaginile din satelit - The Guardian

Coreea de Nord este acuzată că a furnizat guvernului rus rachete balistice și sute de mii de obuze de artilerie după ce Vladimir Putin s-a întâlnit cu Kim Jong-un în septembrie, anul trecut. Relația dintre Moscova şi Phenian pare să se extindă.

Putin s-a întâlnit săptămâna trecută la Kremlin cu ministrul nord-coreean de externe, Choe Son-hui, în timpul unei vizite de cinci zile a înaltului oficial. Cei doi au discutat despre "dezvoltarea în continuare a relațiilor noastre în toate domeniile, inclusiv în cele sensibile", potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului. Astfel de vizite ale oficialilor nord-coreeni în afara ţării sunt foarte rare. 

Un raport al serviciilor secrete britanice, care nu a fost făcut public, dar a fost consulatat de The Guardian, arată imagini surprinse între lunile septembrie și decembrie 2023 cu trei nave rusești, Maia, Angara și Maria, în timp ce erau încărcate cu containere în portul Najin din Coreea de Nord, apoi au ajuns în porturile din estul îndepărtat al Rusiei. 

Casa Albă: Rusia a folosit în Ucraina rachete balistice cumpărate de la Coreea de Nord

Pe acelaşi subiect

Deși serviciile britanice au spus că nu au putut identifica ce se află în containere, SUA au dezvăluit săptămâna trecută că Rusia a folosite rachete balistice din Coreea de Nord în Ucraina.

"Utilizarea de către Rusia a armelor nord-coreene în Ucraina este o încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU", a spus un diplomat ONU. "Subminează eforturile internaționale de a preveni răspândirea armelor nucleare și arată cât de disperată a devenit Rusia după invazia eșuată. Aceasta și alte dovezi prezentate comitetului de sancțiuni al ONU ar trebui să declanșeze o anchetă completă asupra încălcării flagrante de către Rusia și Coreea de Nord a sancțiunilor internaționale."

Raportul, împreună cu alte dovezi din Statele Unite și din alte țări, a fost furnizat grupului de experți al ONU care ar urma să publice luna viitoare primele concluzii finale de când presupusele transporturi nord-coreene de muniție au luat amploare.

Navele din raport au fost toate sancționate de guvernul SUA în 2022 pentru legături cu compania de transport maritim a ministerului rus al Apărării, Oboronlogistika OOO, care "a fost implicată în capturarea și ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia din 2014, şi care are legături cu companii maritime private ruse care transportă arme și alte echipamente militare pentru guvernul Rusiei".

Livrările respective de arme au permis în lunile decembrie și ianuarie atacuri militare împotriva Ucrainei care "au ucis zeci de oameni și au rănit alte sute".  Procurorii din Harkov au declarat pentru Guardian că fragmente suspecte de rachete Iskander fabricate în Coreea de Nord au fost trimise la Kiev pentru analiză și au spus că rachetele aveau diferențe subtile: litere desenate manual în numerele de serie și piese montate diferit.

Cooperarea militară "fără precedent" între Rusia și Coreea de Nord

Directorul principal al Casei Albe pentru controlul armelor, Pranay Vaddi, a declarat săptămâna trecută că cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord este "fără precedent" și a avertizat că asistența militară rusă  ar putea submina politica SUA de descurajare nucleară în Coreea de Sud și Japonia.

Săptămâna trecută Choe s-a întâlnit cu Putin, ministrul de externe, Serghei Lavrov și vicepremierul Alexander Novak în timpul vizitei sale în Rusia. Totodată Coreea de Nord a semnalat că ar putea primi ajutor rusesc pentru programul său spațial.

Înainte de întâlnirea cu Putin, un membru al delegației nord-coreene a fost fotografiat cu un document aparent intitulat "Lista de observații în domeniul tehnologiei spațiale", potrivit agenției de știri Yonhap din Coreea de Sud.

Lista părea să includă Centrul Spațial Progress Rocket și uzina mecanică Voronezh, cunoscută pentru producerea de motoare, deși scrisul nu era complet clar, potrivit Yonhap.

Putin a promis anul trecut că va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți, iar Coreea de Nord a reușit să lanseze primul său satelit spion în noiembrie. Coreea de Sud a susținut că Rusia a contribuit la construirea satelitului spion.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Serviciile secrete britanice au dovezi că Rusia a primit arme din Coreea de Nord. Ce arată imaginile din satelit