Antena Meniu Search
x

Rusia a lovit Ucraina cu rachete balistice din Coreea de Nord. Putin cumpără şi rachete cu rază scurtă din Iran

Război în Ucraina. Casa Albă susține că Rusia a folosit în Ucraina rachete balistice cumpărate de la Coreea de Nord, și acuză o "escaladare îngrijorătoare" a sprijinului acordat de Phenian Moscovei. Mai mult, Rusia intenţionează să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acţiune din Iran, dezvăluie cotidianul Wall Street Journal, citând oficiali americani.

de Redactia Observator

la 05.01.2024, 10:34

Rusia a lovit Ucraina cu rachete balistice din Coreea de Nord. Putin cumpără şi rachete cu rază scurtă din Iran
Rusia a lovit Ucraina cu rachete balistice din Coreea de Nord. Putin cumpără şi rachete cu rază scurtă din Iran - Profimedia

Rachete furnizate de Coreea de Nord Rusiei au fost folosite în cadrul unor atacuri de anvergură lansate în ultimele zile asupra Ucrainei, a declarat joi Casa Albă, care a denunţat o "escaladare consecutivă şi îngrijorătoare" a sprijinului Phenianului faţă de Moscova, relatează AFP.

"Informaţiile noastre indică faptul că Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei sisteme de lansare de rachete balistice şi mai multe rachete balistice", dintre care unele au fost utilizate ulterior, la 30 decembrie şi apoi pe 2 ianuarie, în lovituri asupra Ucrainei, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Statele Unite şi aliaţii lor vor aduce de acum problema în faţa Consiliului de Securitate al ONU, acest transfer de rachete reprezentând o încălcare a sancţiunilor ONU impuse Coreei de Nord, a declarat John Kirby. Rusia intenţionează, de asemenea, să cumpere rachete de la aliatul său iranian, a menţionat purtătorul de cuvânt.

"Vom impune sancţiuni suplimentare împotriva celor care lucrează pentru a facilita aceste transferuri de arme între Rusia şi Coreea de Nord şi între Rusia şi Iran", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Rusia cumpără  rachete balistice cu rază scurtă de acţiune din Iran 

Rusia intenţionează să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acţiune din Iran, ceea ce va creşte capacitatea Moscovei de a viza infrastructura Ucrainei, a dezvăluit joi cotidianul Wall Street Journal, citând oficiali americani, transmite Reuters.

În 2023, Casa Albă a afirmat că există semnale ce arată că Rusia şi Iranul îşi extind parteneriatul fără precedent din sfera apărării, ajutând astfel Moscova să-şi prelungească războiul din Ucraina şi creând totodată o ameninţare în direcţia vecinilor Iranului.

În noiembrie anul trecut, Kremlinul a declarat că Rusia şi Iranul îşi dezvoltă relaţiile, "inclusiv în domeniul cooperării tehnico-militare", dar a refuzat să comenteze o alegaţie a Casei Albe conform căreia Teheranul ar putea lua în considerare să furnizeze Rusiei rachete balistice. În ultimele săptămâni, Moscova a început de asemenea să primească rachete balistice de la Coreea de Nord, mai scrie WSJ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Rusia a lovit Ucraina cu rachete balistice din Coreea de Nord. Putin cumpără şi rachete cu rază scurtă din Iran