Antena Meniu Search
x

Şi Ucraina se pregăteşte să trimită deţinuţii pe front. Proiectul de lege, aprobat de Parlamentul din Kiev în primă lectură

Război în Ucraina. Autorizarea deţinuţilor ucraineni să servească în armată a fost aprobată miercuri în primă lectură de parlamentul de la Kiev, care a votat un proiect de lege menit să aducă noi soldaţi în rândul trupelor diminuate şi epuizate după mai mult de doi ani de război cu Rusia, relatează Reuters, informează Agerpres.

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 18:52

Şi Ucraina se pregăteşte să trimită deţinuţii pe front. Proiectul de lege, aprobat de Parlamentul din Kiev în primă lectură
- Profimedia

Proiectul prevede că deţinuţii care se alătură armatei pot fi eliberaţi condiţionat. Nu vor putea beneficia însă de prevederile legii cei condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii, violenţe sexuale, asasinate şi delicte împotriva securităţii naţionale. Încă nu este clar cu câţi soldaţi îşi va putea suplimenta efectivele armata ucraineană prin încorporarea deţinuţilor care vor deveni astfel eligibili să i se alăture. Proiectul ar mai putea suferi modificări înaintea votului final, pentru a elimina riscurile de corupţie, afirmă un parlamentar, Iaroslav Jelezniak.

Valeri Zalujnîi ceruse recrutarea a încă aproximativ 500.000 de soldaţi

Un proiect de lege separat care creşte amenzile pentru cetăţenii ucraineni care se sustrag mobilizării în armată a fost votat tot în primă lectură. Legislativul de la Kiev a început de asemenea examinarea versiunii finale a unui proiect de lege complex referitor la revizuirea procesului de mobilizare, după mai multe luni de critici şi discuţii, un vot asupra acestuia fiind aşteptat joi. Kievul încearcă să mobilizeze noi soldaţi pentru a înlocui pierderile şi a face măcar o rotaţie parţială a trupelor epuizate după mai mult de doi ani de război.

Fostul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, demis în februarie de preşedintele Volodimir Zelenski, ceruse recrutarea a încă aproximativ 500.000 de soldaţi. Dar înlocuitorul acestuia, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat apoi că nu este nevoie chiar de atâţia noi soldaţi, fără însă a oferi o estimare. Între timp, preşedintele Zelenski a promulgat săptămâna trecută o lege care scade vârsta de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani. El i-a demis anul trecut pe toţi comandanţii comisariatelor militare din ţară pentru a elimina un vast sistem corupt prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării prin oferirea unor sume de bani şi le-a cerut bărbaţilor ucraineni care au părăsit ţara să revină în Ucraina pentru a lupta pe front sau pentru a lucra şi plăti impozite.

Conform legii marţiale adoptate odată cu lansarea invaziei ruse, bărbaţii apţi să servească în armată cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional. Totuşi, mulţi bărbaţi ucraineni au reuşit să părăsească ţara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri externe » Şi Ucraina se pregăteşte să trimită deţinuţii pe front. Proiectul de lege, aprobat de Parlamentul din Kiev în primă lectură