Antena Meniu Search
x

"Soldații ruși ne-au folosit drept scuturi umane". Cum au încercat invadatorii să scape de forțele ucrainene. Mărturii terifiante din Obuhovîci

BBC a identificat dovezi clare că trupele ruse au folosit civili ca scuturi umane, pentru a nu fi atacați de soldații ucraineni. Localnicii din satul Obuhovîci spun că au fost luați din casele lor sub amenințarea armei și ținuți într-o școală de rușii care încercau să oprească avansarea forțelor ucrainene.

de Redactia Observator

la 07.04.2022, 16:57

Cum au încercat invadatorii să scape de forțele ucrainene
Cum au încercat invadatorii să scape de forțele ucrainene - Profimedia Images

În noaptea de 14 martie, soldații ruși care au ocupat satul Obuhovîci au fost alungați de forțele ucrainene. După lăsarea întunericului, localnicii care s-au ascuns în pivnițe povestesc că au auzit explozii puternice și sunetul blindatelor distruse. Satul Obuhovîci se afla sub ocupație rusă încă de la începutul invaziei - zona se afla pe axa principală a înaintarii ruse. 

Sătenii își amintesc cu groază de perioada de ocupație. Aceștia au descris, pentru BBC, cum rușii au mers din ușă în ușă, i-au adunat sub amenințarea armei și i-au ținut în sala de sport din școală - unde i-au folosit drept scuturi umane.

"Rușii sunt niște fasciști, vandali. A fost haos, copii și oameni în toată firea care plângeau... Nu vreau să vorbesc despre ruși. Nu sunt ființe umane", a declarat Ivan, un bărbat în vârstă de 60 de ani.

Lydmila Sutkova a descris, la rândul său, momentele de teroare. „Când au venit exploziile, ne-am gândit că dacă tavanul cade, locul acesta va deveni o groapă comună”. Alții au mărturisit că unii dintre soldații ruși erau beți și au amenințat că îi vor duce în Belarus.

Pe acelaşi subiect

Torturi îndurate de civili

Maria Bilohovost, o bătrână în vârstă de 89 de ani, care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat că invadatorii ruși sunt la fel ca germanii, cu excepția faptului că, acum, agresorii vorbesc rusa, o limbă pe care o înțelege.

Femeia a mai adăugat că rușii au lăsat-o în casă, dar i-au luat pe ceilalți membri ai familiei - inclusiv pe nepoata ei Mariana și pe strănepoata Marharita, în vârstă de 2 ani. 

În următorul sat, un tânăr în vârstă de 25 de ani spune că a fost ținut captiv timp de 15 zile afară, la temperaturi sub zero grade - deseori legat - de trupele ruse. „M-a pus să mă așez pe o bancă de lângă casă, și-a îndreptat mitraliera spre mine și m-a împușcat în genunchi... motivul este că am un frate mai mic care a servit în armată. I-au găsit șapca și fotografiile militare".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » "Soldații ruși ne-au folosit drept scuturi umane". Cum au încercat invadatorii să scape de forțele ucrainene. Mărturii terifiante din Obuhovîci