Antena Meniu Search
x

Nouă armă terifiantă folosită de ruși în Ucraina. Nu trebuie atinsă și face diferența între oameni și animale. Ce este POM-3

Forțele ruse din Ucraina par să folosească un nou tip de armă pe măsură ce intensifică atacurile asupra țintelor civile. Este vorba o mină terestră avansată, inteligentă, echipată cu senzori care pot detecta când oamenii merg în apropiere, fără să o atingă, relatează The New York TimesRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 43 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 07.04.2022, 16:16

Nouă armă terifiantă folosită de ruși în Ucraina. Ce este POM-3
Nouă armă terifiantă folosită de ruși în Ucraina. Ce este POM-3 - Twitter

Tehnicienii ucraineni au descoperit săptămâna trecută dispozitivul, numit POM-3, în apropierea orașului Harkov, potrivit Human Rights Watch, un grup important pentru drepturile omului, care a analizat fotografiile furnizate de armata ucraineană. Tipurile mai vechi de mine terestre sau anti-personal explodează în mod normal când victimele le calcă accidental sau ating firele de declanșare atașate. Însă POM-3 are un senzor care detectează pașii care se apropie și poate face deosebire între oameni și animale.

Experții și grupurile care militează împotriva utilizării minelor anti-terestre au declarat că minele POM-3 vor îngreuna semnificativ eforturile viitoare de a localiza și distruge munițiile neexplodate în Ucraina. ”Este o amenințare la care nu avem un răspuns”, a spus James Cowan, care conduce HALO Trust, o organizație caritabilă implicată în eforturi de ”curățare” a minelor după conflicte.

Grupul a început în 2016 să ajute la eliminarea munițiilor neexplodate din regiunea Donbas. „Va trebui să găsim donatori pentru aparatură robotică care ne poate permite să facem față acestor amenințări de la o oarecare distanță”, a adăugat Cowan.

Cum funcționează POM-3

Pe acelaşi subiect

Minele POM-3 sunt lansate de o rachetă și cad pe pământ cu o parașută, potrivit CAT-UXO, un grup online de tehnicienii militari și civili, experți în bombe. Când mina detectează o persoană, lansează la 1-2 metri un mic focos exploziv care este detonat în aer, producând fragmente letale pe o distanță de aproximativ 50 de metri distanță.

Oficiali guvernamentali americani susțin că Rusia și-a mutat trupele pentru a-și consolida controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk, ceea ce ar putea însemna că și mai multe arme precum POM-3 vor fi folosite în război. „Războiul intră într-o fază statică, sunt săpate tranșee. Acesta este momentul în care mă aștept ca rușii să înceapă să folosească minele terestre în mod masiv.”, a spus James Cowan

HALO (Hazardous Area Life-Support Organization) are aproximativ 10.000 de angajați în întreaga lume și este printre puținele organizații nonprofit internaționale care au rămas în Afganistan după ce talibanii au preluat controlul Kabulului, în 2021. Ucraina va avea nevoie de același număr de oameni pentru a îndepărta minele anti-personal ca și Afganistanul, care își revine însă după decenii de conflict armat.

Pe lângă POM-3, organizația se așteaptă să găsească în Ucraina un număr mare de rachete, bombe și obuze de artilerie care nu au explodat la impact. 

Utilizate pe scară largă în întreaga lume în trecut, minele terestre anti-personal ucid și mutilează civil mult după încetarea ostilităților. Ucraina este una dintre cele 164 de națiuni care au semnat un tratat în 1997 care interzice utilizarea minelor anti-personal și s-au angajat să-și epureze stocurile. Statele Unite și Rusia au refuzat să i se alăture.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Nouă armă terifiantă folosită de ruși în Ucraina. Nu trebuie atinsă și face diferența între oameni și animale. Ce este POM-3