Antena Meniu Search
x

Cadavre cu mâinile legate la spate cu folie de plastic în Bucha. ”Rușii mergeau din casă în casă, scoteau oamenii și le verificau telefoanele”

Ucraina acuză Rusia de ”genocid şi crime de război” după ce au fost descoperite cadavrele a aproape 400 de civili executaţi şi torturaţi în localităţile din zona Kievului. Imaginile cu civili morți în Bucha, un mic oraș la nord-vest de capitală, zguduie întreaga lume. Polonia a propus comisie de anchetă internaţională privind ''genocidul'' din Ucraina. Atenţie, imagini cu puternic impact emoţional.
Război Rusia - Ucraina, ziua 40 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 04.04.2022, 14:31

Vezi și

Locuitorii orașului ucrainean Bucha au acuzat duminică trupele ruse că au împușcat și ucis civili aparent fără niciun motiv înainte de a se retrage din regiunea Kievului. Trupele ucrainene au găsit zeci de cadavre, unele cu mâinile legate și semne de tortură, după ce au preluat controlul asupra zonelor din jurul capitalei. Jurnaliștii de la Associated Press au văzut duminică cadavrele a cel puțin nouă persoane, îmbrăcate în civil, care păreau să fi fost ucise de la mică distanță. Cel puțin doi aveau mâinile legate la spate.

Cadavrele au fost descoperite în curtea unui clădiri folosite în epoca sovietică pentru staționarea camioanelor. Cadavrul altui bărbat zăcea pe scările din interiorul clădirii. Complexul respectiv ar fi fost folosit de forțele ruse dreăpt bază. Jurnaliștii AP a văzut lăzi abandonate cu simbolurile Unității a 7-a de parașutiști. Nu este clar cine sunt victimele sau de ce au fost împușcate, scrie AP.

Jurnaliștii AP au văzut și două cadavre învelite în plastic, legate cu bandă adezivă și aruncate într-un șanț din Bucha. Numărul real nu este încă cunoscut. Supraviețuitorii au povestit că soldați ruși mergeau din casă în casă și scoteau oamenii din subsolurile unde se ascundeau de război. 

Le verificau telefoanele pentru a găsi dovezi de ”activitate anti-rusă”, apoi îi luau prizonieri sau îi împușcau, potrivit locuitorilor. O localnică, Hanna Herega, a mărturisit că rușii i-au împușcat prietenul care se dusese să adune lemne. Ea a spus că vecinii victimei au îngropat cadavrul în curtea unei clădiri pentru că nu au putut-o înmormânta la cimitir. AP nu a putut verifica independent poveștile localnicilor.

Pe acelaşi subiect

”S-a dus să ia niște lemne când, deodată, ei (rușii) au început să tragă. L-au lovit în picior și a căzut. Cel care a tras i-a strigat: „Nu țipa sau voi trage!” și s-au întors. Au tras în piciorul stâng, peste tot, și în cizma. Apoi l-au împușcat peste tot în această parte (piept). Apoi l-au împușcat lângă tâmplă. A fost o lovitură întenționată în cap.", a povestit Hanna, citată de AP.

„În ultima zi când au venit (rușii) un bărbat a rămas în Stekovka (cartier) aproape de o clădire de nouă etaje. Și-a ridicat mâinile în aer și l-au împușcat. O femeia se ducea în casa ei și au împușcat-o și pe ea fără niciun fel motiv.", a relatat pentru AP un localnic fără a-și declina identitatea. 

Alte două cadavre, cel al unui bărbat și cel al unei femei, au fost recuperate de localnici. Rămășițele au fost înfășurate în plastic, legate cu bandă adezivă și așezate într-un puț până când pot fi îngropați în mod adevcat.

Comunitatea internațională cere din nou anchetă pentru crime de război și sancțiuni împotriva Rusiei. Autoritățile ucrainene au declarat că documentează dovezi ale presupuselor atrocități. Pentru a condamna Rusia, procurorii Curții Penale Internaționale trebui să arate dovezi ale unor atacuri letale nediscriminatorii asupra civililor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Cadavre cu mâinile legate la spate cu folie de plastic în Bucha. ”Rușii mergeau din casă în casă, scoteau oamenii și le verificau telefoanele”