Antena Meniu Search
x

Spania adoptă un proiect de lege care califică orice raport sexual fără consimțământ drept viol

Camera inferioară a Parlamentului Spaniei a adoptat, joi, un proiect de lege care califică orice raport sexual fără consimțământ drept viol. Legea propusă de guvern, cunoscută sub numele de „Numai da este da”, setează infracțiunile de abuz sexual și agresiune sexuală în același tip de infracțiune calificată drept viol, iar victimele nu vor mai trebui să dovedească violența sau rezistența, scrie Reuters

de Redactia Observator

la 27.05.2022, 12:02

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

„Motto-urile „numai da este da” și „te cred” se transformă în sfârșit în lege”, a declarat ministrul Egalității, Irene Montero, parlamentarilor în Congres. „De acum înainte, Spania este o țară mai liberă și mai sigură pentru toate femeile”.

Legislația, care este în lucru de mai bine de doi ani și a fost aprobată cu 201 de voturi pentru, 140 împotriva și trei abțineri. Urmează ca proiectul de lege să fie supus votului în Camera Superioară a Parlamentului, iar dacă va fi aprobat, va intra în vigoare imediat.

Combaterea violenței de gen a fost o prioritate pe agenda guvernului minoritar de stânga, după ce o tânără a fost violată de cinci bărbați, care-și spuneau „Haita de lupi”, în 2016. Doi ani mai târziu, agresorii au fost condamnați la închisoare, însă nu pentru viol. 

În 2019, în urma unor proteste masive care au atras atenția internațională, s-a făcut recurs, iar Curtea Supremă a decis, în sfârșit, că făptașii au comis un viol, iar pedeapsa le-a fost prelungită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Spania adoptă un proiect de lege care califică orice raport sexual fără consimțământ drept viol