Foto

Spania dă ultimatum de 72 de ore Marii Britanii, din cauza Gibraltarului: "Nu există un plan B"

De Daniel Murărescu.
Publicat: 29.12.2020, 16:44.
Actualizat: 29.12.2020, 16:46

Spania a dat un ultimatum de 72 de ore Regatului Unit, într-o încercare de a evita stabilirea unei frontiere vizice între platoul continental și enclava britanică Gibraltar.

Gibraltar

Gibraltar

Shutterstock

Administrația de la Madrid se declară pregătită "să ridice bariera", însă îndeamnă Londra la un efort, înainte ca frontiera să fie închisă la 1 ianuarie.

"Nu există un plan B. Aşadar, fie Spania şi Regatul Unit ajung la un acord, fie vom avea o frontieră europeană adevărată cu Gibraltarul", a amenințat Arancha González Laya, ministrul spaniol de Externe.

Vârful peninsulei - aflat sub suveranitatea britanică de peste trei secole - nu face parte din acordul de liber-schimb încheiat joi, în Ajunul Crăciunului, între Londra și Bruxelles.

Spania avertizează că se vor forma ambuteiaje uriaşe la frontieră

"Una dintre posibilele consecinţe ale lipsei unui acord este să se formeze cozi de aşteptare între Gibraltar şi continent şi să existe dificultăţi ca cele pe care le-am văzut la (potrul britanic) Dover în ultimele zile", a avertizat Arancha González Laya.

În acest caz - al unui Brexit dur - Spania ar urma să impună controale ale poliţiei, fitosanitare şi de securitate celor peste 200 de TIR-uri care trec zilnic dintr-o parte în alta frontierei.

Toţi cetăţenii - cu excepţia celor aproximativ 15.000 de muncitori transfrontalieri- vor avea nevoie de o viză pe paşaport pentru a traversa granița.

Citește și:

Mai mult, locuitorii din Gibraltar nu vor mai avea acces la securitatea socială spaniolă, iar enclava ar ieşi din spaţiul aerian european.

Ar exista consecinţe dezastruoase pentru municipalităţile spaniole vecine, a căror economie depinde în mare măsură de relaţia cu enclava britanică.

Controlul pasagerilor în porturi şi aeroporturi în Gibraltar ridică o altă problemă. Spania ar vrea ca Agenţia europeană FRONTEX să fie însărcinată cu aceste controale şi să raporteze în mod direct autorităţilor spaniole.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.