Meniu
Search
x

Uniunea Europeană şi Regatul Unit au ajuns la un acord cu privire la viitoarea lor relaţie după Brexit

După mai multe luni de negocieri, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au ajuns joi, în Ajunul Crăciunului, la un acord cu privire la viitorea relaţie, după Brexit.

De Cornel Preda la 24.12.2020, 18:10
  • Parlamentele European (PE) şi britanic urmează să ratifice acest acord
  • Boris Johnson a afirmat că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada

„S-a ajuns la un acord”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, salutând „veştile fantastice pentru familiile şi afacerile din orice parte a UE”.

Acest acord de liber-schimb post-Brexit permite evitarea unui „no deal” devastator, potrivit unei surse guvernamentale britanice.

Parlamentele European (PE) şi britanic urmează să ratifice acest acord.

Părerea Comisiei Europene despre acordul post-Brexit

Acordul comercial încheiat joi între Marea Britanie şi Uniunea Europeană este „corect, echilibrat şi bun”, a declarat şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

„A fost un drum lung şi sinuos. Dar avem un acord bun pe care îl putem prezenta. Este corect, este echilibrat şi este lucrul bun şi responsabil de făcut pentru ambele părţi. Negocierile au fost foarte dificile. Au fost multe în joc pentru atât de mulţi oameni, aşa că acesta a fost un acord pentru care a trebuit să luptăm cu adevărat", a adăugat preşedinta CE.

„Cred, de asemenea, că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe”, a mai afirmat von der Leyen.

Cum vede Marea Britanie acordul post-Brexit

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat joi încheierea unui acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, postând pe Twitter mesajul „S-a ajuns la un acord”, însoţit de o fotografie cu el exultând, cu degetele mari ridicate în semn de victorie.

Boris Johnson a afirmat că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada.

„Oamenii au afirmat că este imposibil, dar am luat controlul înapoi. Acest acord va însemna siguranţă pentru afaceri”, a declarat Johnson.

El a mărturisit că disputele cu UE au fost dure, dar a spus că acordul este unul bun pentru întreaga Europă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Uniunea Europeană şi Regatul Unit au ajuns la un acord cu privire la viitoarea lor relaţie după Brexit