Antena Meniu Search
x

Statele din Balcani ar trebui să devină membre UE, din "motive strategice", consideră Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că în opinia sa şase state din vestul Balcanilor ar trebui să devină membre ale Uniunii Europene, din motive strategice, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 06.07.2021, 07:52

Statele din Balcani ar trebui să devină membre UE, din "motive strategice", consideră Angela Merkel
Statele din Balcani ar trebui să devină membre UE, din "motive strategice", consideră Angela Merkel - Shutterstock

"Este în interesul propriu al Uniunii Europene să conducem procesul aici", a declarat Merkel reporterilor, după o conferinţă virtuală a Balcanilor de Vest, sugerând influenţa Rusiei şi Chinei în regiune, dar fără a le numi. Cancelarul german a spus că o cooperare regională mai puternică promovată din 2014 a atins deja succese iniţiale, cum ar fi un acord de roaming care tocmai a intrat în vigoare.

La conferinţă au participat şefii de guvern din Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Kosovo, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Von der Leyen a spus: "Prima noastră prioritate este de a accelera agenda extinderii în întreaga regiune şi de a sprijini partenerii noştri din Balcanii de Vest în activitatea lor de a realiza reformele necesare pentru a avansa pe drumul lor european".

În conferinţa video, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-a declarat "foarte clar" sprijinul pentru perspectiva aderării celor şase state la UE, a subliniat Merkel. Separat, Merkel a declarat că Germania va furniza "cât mai curând posibil" trei milioane de doze de vaccinuri pentru Covid-19 naţiunilor din Balcanii de Vest.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Statele din Balcani ar trebui să devină membre UE, din "motive strategice", consideră Angela Merkel