Antena Meniu Search
x

SUA au scos la suprafață una dintre cele mai puternice arme din arsenal. Ce transmit prin dezvăluirea secretului militar

Una dintre cele mai puternice arme din arsenalul Marinei SUA, submarinul USS Nevada, a făcut o escală rară în portul din insula Guam, transmițând un mesaj aliaților și inamicilor pe fondul tensiunilor tot mai mari din zona Indo-Pacifică, scrie CNN.

de Redactia Observator

la 17.01.2022, 10:02

SUA au scos la suprafață una dintre cele mai puternice arme din arsenal. Ce transmit prin dezvăluirea secretului militar
SUA au scos la suprafață una dintre cele mai puternice arme din arsenal. Ce transmit prin dezvăluirea secretului militar - Profimedia Images

USS Nevada, un submarin cu propulsie nucleară din clasa Ohio, care transporta 20 de rachete balistice Trident și zeci de focoase nucleare, a intrat sâmbătă în baza navală din teritoriul insulei din Pacific. Este prima apariție a unui submarin cu rachete balistice în Guam, din 2016, și doar a doua vizită anunțată din anii 1980, scrie CNN.

„Vizita în port întărește cooperarea dintre Statele Unite și aliații din regiune, demonstrând capacitatea SUA, flexibilitatea, pregătirea și angajamentul continuu față de securitatea și stabilitatea regională din zona Indo-Pacifică”, se arată într-un comunicat al Marinei SUA.

Pozițiile celor 14 submarine "boomer" din flota Marinei SUA sunt de obicei secrete bine păzite. Navele pot sta scufundate luni de zile, datorită energiei nucleare, rezistența lor fiind limitată doar de proviziile necesare pentru echipajele de peste 150 de marinari. Submarinele din clasa Ohio stau în medie 77 de zile pe mare înainte de a petrece aproximativ o lună în port pentru întreținere și aprovizionare.

SUA transmis un mesaj inamicilor

Pe acelaşi subiect

Secretul care înconjoară submarinele cu rachete balistice le face „cel mai important punct de supraviețuire al triadei nucleare”, care include, de asemenea, rachete balistice și bombardiere cu capacitate nucleară precum B-2 și B-52.

Dar, având în vedere tensiunile dintre SUA și China cu privire la statutul insulei Taiwan, și pe măsură ce Coreea de Nord intensifică testele de rachete, Washingtonul poate transmite un mesaj cu submarinele sale cu rachete balistice, potrivit analiștilor.

„Trimite un mesaj, intenționat sau nu: putem "parca" 100 de focoase nucleare în pragul ușii tale și nici măcar nu vei ști și nici nu vei putea face mare lucru în privința asta”, a declarat Thomas Shugart, fost căpitan de submarin al Marinei SUA și acum analist la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

Ierarhia puterilor nucleare pe mare

Programul de submarine balistice al Coreei de Nord este la început, iar flota Chinei este estimată la șase submarine cu rachete balistice, fiind depășită de cea a Marinei SUA. Iar submarinele cu rachete balistice ale Chinei nu au capacitățile celor americane, potrivit unei analize din 2021 efectuate de experți de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Submarinele cu rachete balistice de tip 094 ale Chinei sunt de două ori mai puternice decât submarinele americane și, prin urmare, sunt mai ușor de detectat și poartă mai puține rachete și focoase, au scris analiștii CSIS în august.

Pe lângă semnalizarea politică, prezența USS Nevada în regiune prezintă o altă oportunitate, a spus Alessio Patalano, profesor de război și strategie la King's College din Londra. „Prezența acestui tip de ambarcațiune - în special în antrenamente și exerciții militare - oferă oportunitatea de a învăța cum să fie "vânate" navele altor actori din regiune", a explicat Patalano.

„Această desfășurare de forțe ne reamintește că ordinea nucleară pe mare în (Indo-Pacific) contează și este posibil să vedem mai multe astfel de situații în dezvoltarea echilibrului strategic regional”, a mai adăugat Patalano.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » SUA au scos la suprafață una dintre cele mai puternice arme din arsenal. Ce transmit prin dezvăluirea secretului militar