Antena Meniu Search
x

SUA și UE se pregătesc să-și redeschidă granițele în această vară doar pentru turiștii vaccinați. Care sunt condițiile

Șefa Comisiei Europene a declarat că blocul comunitar va schimba politica pentru călătoriile SUA-UE, în anumite condiții, după mai bine de un an de interzicere a călătoriilor neesențiale.

de Redactia Observator

la 26.04.2021, 16:48

SUA și UE se pregătesc să-și redeschidă granițele în această vară doar pentru turiștii vaccinați. Care sunt condițiile
Aeroport Paris - Profimedia

Turiștii americani care au fost vaccinați complet împotriva Covid-19 vor putea vizita Uniunea Europeană în timpul verii, a declarat șefa Comisiei Europene într-un interviu acordat duminică pentru The New York Times. Vestea vine la mai bine de un an după suspendarea călătoriile neesențiale din majoritatea țărilor pentru a limita răspândirea coronavirusului. Ritmul rapid al vaccinării în Statele Unite și discuțiile avansate între autoritățile americane și Uniunea Europeană cu privire la modul prin care certificatele de vaccin să devină acceptabile ca dovadă a imunizării turiștior, vor permite Comisiei Europene să recomande o schimbare a politicii care ar putea relansa călătoriile transatlantice.

„Din câte văd, americanii folosesc vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor”, a declarat duminică Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, într-un interviu acordat celor de la NYT la Bruxelles. „Acest lucru va permite libera circulație și călătoria către Uniunea Europeană.” a spus ea. „Pentru că un lucru este clar: toate cele 27 de state membre vor accepta, necondiționat, pe toți cei care sunt vaccinați cu vaccinuri care sunt aprobate de E.M.A.”, a adăugat ea. Agenția, autoritatea de reglementare a medicamentelor din blocul comunitar, a aprobat toate cele trei vaccinuri folosite în Statele Unite, și anume Moderna, Pfizer / BioNTech și Johnson&Johnson.

AstraZeneca nu a solicitat încă o autorizație de utilizare de urgență în Statele Unite și nu este clar ce se va întâmpla în cazul turiștilor din UE vaccinați cu acest ser. 

Ursula von der Leyen nu a oferit o dată exactă cu privire la momentul în care s-ar putea relua călătoriile turistice sau detalii despre cum ar avea loc. Dar comentariile ei sunt interpretate drept un semn că restricțiile actuale de călătorie vor fi modificate pe baza certificatelor de vaccinare. Ea a menționat că Statele Unite sunt „pe drumul cel bun” și fac „progrese uriașe” prin campania de vaccinare pentru a atinge așa-numita imunitate de turmă sau vaccinarea a 70% dintre adulți, până la jumătatea lunii iunie. Ea a adăugat că reluarea călătoriei ar depinde „de situația epidemiologică, dar situația se îmbunătățește în Statele Unite, și sperăm și în Uniunea Europeană”.

Pe acelaşi subiect

Țările europene care sunt mari destinații turistice pentru americani, în mare parte conduse de Grecia, fac presiuni de săptămâni întregi pentru redeschiderea călătoriilor SUA - UE și susțin că criteriile blocului comunitar pentru a determina dacă o țară este o origine „sigură” bazate exclusiv pe cazuri scăzute de Covid-19 devin rapid irelevante. 

Țări precum Grecia, Spania, Italia, Portugalia și Croația care primesc milioane de turiști americani în fiecare vară și depind în mare măsură de aceștia pentru venituri și locuri de muncă, abia așteaptă reluarea călătoriilor.  Până în prezent, călătoriile neesențiale către Uniunea Europeană au fost interzise oficial, cu excepția celor care se află pe o listă scurtă de țări cu un număr foarte mic de cazuri de coronavirus, inclusiv Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.

Unele țări au făcut mici excepții pentru a permite intrarea turiștilor din afara blocului. Grecia, de exemplu, a declarat săptămâna trecută că își va deschide frontierele pentru călătorii din Statele Unite începând de luni, cu condiția să arate dovada vaccinării sau un test negativ de coronavirus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » SUA și UE se pregătesc să-și redeschidă granițele în această vară doar pentru turiștii vaccinați. Care sunt condițiile