Antena Meniu Search
x

Exclusiv Sunt 12 zile de când Grecia arde. Pompierii români luptă cot la cot cu cei eleni pentru stingerea incendiilor devastatoare

Suferinţa grecilor, stinsă de români. Focul scrie în continuare adevărate tragedii în Grecia, cu mii de oameni rămaşi sub cerul liber, hectare de pădure pârjolite, aer otrăvit, morţi şi răniţi. În lupta titanică, au intrat peste 100 de pompieri români care fac scut în faţa flăcărilor devastatoare. Echipa Observator i-a însoţit în misiunea extrem de periculoasă din insula Evia. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 08.08.2021, 19:24

Vezi și

Din cerul afumat, odată albastru cristalin, cade funingine. Pe insula Evia a coborât iadul pe pământ. Aerul e otrăvit, pădurile de pini sunt pârjolite, iar salvatorii duc o muncă de Sisif. Înaintează greu pe versanţi şi, cum sting un incendiu, izbucneşte altul. Pompierii români luptă cot la cot cu cei eleni să salveze paradisul grecesc şi să ţină flăcările departe de locuinţele oamenilor. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Primele misiuni ale pompierilor români au fost undeva în centrul insulei Evia şi asta pentru focul s-a extins foarte mult în ultimele 12 ore. Sunt cel puţin 5 echipaje ale pompierilor noştri care acţionează în această zonă. O zonă de coastă de altfel care s-a aprins în această dimineaţă. 

Din cei peste 100 de pompieri români voluntari în Grecia, 35 sunt aici, pe a doua cea mai mare insulă din Grecia. În doar câteva ore, au fost acoperiţi de funingine şi abia mai fac faţă fumului înecăcios. Ajutorul mai vine de sus, dar nu e ajutor divin. În continuare, în Grecia e cod galben de caniculă. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Sunt zeci de astfel de elicoptere care brăzdează cerul Greciei încercând într-un fel sau altul să stingă toată această zonă care s-a aprins în această dimineaţă. Sunt incendii puternice care leagă nordul de sudul insulei Evia. 

Pe acelaşi subiect

Peste 2.000 de localnici şi turişti au fost deja evacuaţi cu feribotul, iar alte zece nave aşteaptă în nordul insulei, gata să intervină. Se vor întoarce la case înnegrite de foc şi păduri distruse. Înaintăm pe insula aproape pustiită şi descoperim o imagine teribilă. Un versant arde la doar câţiva zeci de metri de un sat. Degeaba au încercat oamenii să stingă flăcările cu găleţile. Pentru animalele sălbatice n-a fost salvare pe mare din calea flăcărilor. Au fugit disperate şi au ajuns până la poalele munţilor care le-au fost cândva casă. 

Culmea, în timp ce salvatorii nu mai fac faţă flăcărilor, trei tineri au fost arestaţi pentru tentativă de incendiere într-o pădure din Perama, un cartier din oraşul port Pireu. 

În nordul Atenei, grecii au primit un respiro. Deşi cerul parcă s-a transformat în piatră, incendiul care a devastat zeci de localităţi s-a domolit. Localnicii privesc înmărmuriţi ce a mai rămas din casele lor. 

Kostas Apostolou, localnic: Distrugerile provocate locuinţelor şi habitatului natural sunt uriaşe. 

Sunt 12 zile de când Grecia arde. Incendiile s-au înteţit în ultima săptămână pe măsură ce canicula a atins cote apocaliptice. De 30 de ani n-au mai fost astfel de temperaturi. 56.000 de hectare de pământ au trecut prin foc. Prin comparaţie, între 2008 şi 2020 în incendii au ars o mie 700 de hectare. Flăcările au pârjloit totul în calea lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Sunt 12 zile de când Grecia arde. Pompierii români luptă cot la cot cu cei eleni pentru stingerea incendiilor devastatoare