Antena Meniu Search
x

Video Mii de oameni, salvaţi în ultima clipă de pe insula Evia, mistuită de incendii. Situația e tragică și la Atena, unde fumul a otrăvit aerul

Grecia nu mai e cum ştiam: e un iad în paradis. De cinci zile incendiile mistuie ţara, iar oamenii fug pe apă din calea flăcărilor. Cea mai gravă situaţie rămâne în Atena şi pe insula Evia.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 07.08.2021, 19:29

Vezi și

Imagini tot mai dramatice de la zi la zi în Grecia. Unele par desprinse din filme apocaliptice. Mii de oameni au fost salvaţi în ultima clipă noaptea trecută de pe insula Evia. Au fost urcaţi pe feriboturi în timp ce flăcările înconjurau vasul. Oamenii au lăsat tot în urmă şi au fugit. 

Ioniţă Mariana, româncă din Atena: Zile de catastrofă biblică. Să plângi cu ochii şi cu sufletul şi să nu poţi să faci nimic. 

Situaţia e tragică şi la Atena. Mariana Ioniţă locuieşte în capitala Greciei de 30 de ani şi deşi a mai văzut incendii, e prima oară când trăieşte aşa ceva. 

Ioniţă Mariana: O panică, un stres, o groază, o grozavie. 

Pe acelaşi subiect

Fumul a otrăvit aerul oraşului şi pământul e acoperit de un strat de cenuşă. Soarele e acoperit în nori groşi de fum. Pompierii luptă zi şi noapte cu flăcările.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Aşa arată operaţiunile disperate de stingere a incendiului pentru toate aceste locuinţe care sunt înconjurate de flăcări în Grecia. Cantităţi uriaşe de apă aruncate în toată această zonă, pentru că pompierii cu autospecialele nu reuşesc să mai facă faţă. 

Peste 50 de case au ars în aceasă zonă şi mai sunt sate unde flăcările au distrus locuinţe. Pe lângă temperaturile uriaşe, cele mai mari din ultimele decenii, problemele sunt amplificate de vântul puternic. 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Este o situaţie critică pentru că avem toate condiţiile potrivnice pentru stingerea acestor incendii. Sunt peste 12-13 focare mari de incendii care au izbcnit şi au înconjurat Atena în ultimele 24-36 de ore. 

În nordul Atenei, oamenii se urcă pe acoperişuri şi privesc în zare să vadă dacă focul s-a stins sau îi ameninţă. Astăzi au sosit întăriri şi din România: 112 pompieri şi 23 de autospeciale. 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Pompierii români intră acum în Atena. Vor face parte în următoarele zile din echipe mixte împreună cu salvatorii greci, pentru a încerca oarecum să limiteze incendiile din zonă. 

Victimele incendiilor de vegetație

Un voluntar şi un pompier au murit în lupta cu flăcările. Tot victimă a incendiilor este şi preşedintele Camerei de Comerţ şi industrie a Atenei. Bărbatul a fost găsit mort în biroul de la fabrica sa de jucării, ameninţată de foc. Cel mai probabil, spun autorităţile elene, a suferit un atact de cord la vederea flăcărilor care se apropiau. 

Român: Uite, cam aşa arată cerul şi se cam simte miros de chibrituri, miros de foc. Din ce în ce mai rău, din păcate. 

Şi coşmarul nu s a încheiat. Ministerul Afacerilor Externe avertizează turiştii că un nou val de temperaturi mari va lovi Grecia la începutul săptămânii viitoare. 

Patru persoane, arestate pentru că au încercat să pună foc intenționat 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: A fost un test de foc pentru Atena, dar și pentru pompieri. Focul vine de undeva din zona de nord a Atenei. Foarte multe locuințe au fost mistuite de flăcări. Pe străzile suburbiilor Atenei sunt foarte mulți polițiști. Astăzi, patru persoane au fost arestate pentru după ce au fost prinse încercând să pună foc intenționat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Mii de oameni, salvaţi în ultima clipă de pe insula Evia, mistuită de incendii. Situația e tragică și la Atena, unde fumul a otrăvit aerul