Antena Meniu Search
x

Cine era de fapt bărbatul atârnat de elicopterul Black Hawk cu care talibanii au zburat peste Kandahar

Oficialii afgani au venit cu lămuriri în urma videoclipului devenit viral, în care un taliban a fost surprins atârnat de un elicopter în timp ce zbura peste Kandahar, relatează AP.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 02.09.2021, 13:35

Bărbatul atârnat de elicopter s-a plimbat deasupra Kandaharului
Bărbatul atârnat de elicopter s-a plimbat deasupra Kandaharului - AP

Un videoclip distribuit pe reţelele de socializare, cu o zi înainte de retragerea finală a soldaților americani de pe aeroportul din Kabul, arată un bărbat, despre care se credea că ar putea fi posibil luptător taliban, atârnat de elicopter în timp ce zboară peste Kandahar. Imaginile au fost distribuite pe Twitter de un cont care pretindea că este o sursă oficială de știri pentru Emiratul Islamic al Afganistanului, numele dat de talibani țării după ce au preluat puterea. 

Deşi unele conturi de Twitter au speculat posibilitatea ca bărbatul să fi fost o victima a talibanilor, oficialii şi un martor ocular din Kandahar au declarat pentru AP că bărbatul este de fapt un voluntar care a fost agăţat de un ham al elicopterului pentru a repara un stâlp pe care talibanii urmau să arboreze drapelul. "S-a urcat pentru a încerca să prindă capătul cablului prin care steagul este atașat la stâlp",  a povestit un martor ocular.

Forțele afgane aeriene aveau în dotare 167 de aparate de zbor, între care 108 elicoptere și 59 de avioane, potrivit undei declarații a guvernului american. Înainte ca țara să cadă în mâinile talibanilor, oficialii din Uzbekistan au confirmat că 46 de aparate de zbor afgane, inclusiv 24 de elicoptere, au fost aduse în țară, pentru a fi puse la adăpost. După cucerirea Afganistanului, toate aceste aparate de zbor au fost preluate de talibani. Unele dintre ele au fost scoase din uz de armata americană, altele pot fi puse în funcțiune, însă se vor deteriora rapid dacă nu sunt întreținute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cine era de fapt bărbatul atârnat de elicopterul Black Hawk cu care talibanii au zburat peste Kandahar