Antena Meniu Search
x

Turcia intervine în conflictul Rusia-NATO şi cere Moscovei să renunţe la pretenţiile sale "unilaterale"

Turcia a cerut luni Rusiei să renunţe la pretenţiile sale "unilaterale" şi să aibă o abordare mai constructivă pentru a ieşi din impasul în care se află cu puterile occidentale şi NATO în privinţa Ucrainei.

de Redactia Observator

la 27.12.2021, 15:24

Conflictul Rusia-NATO, Turcia intervine
Conflictul Rusia-NATO, Turcia intervine - Captură Video

"Pentru ca o propunere să fie acceptată, ea trebuie să fie acceptabilă pentru cele două părţi", a declarat ministrul afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, în contextul în care Consiliul NATO-Rusia - organism de consultări între cele două părţi, creat în 2002 - s-ar putea reuni la 12 ianuarie, scrie AGERPRES.

Rusia şi NATO "trebuie să se aşeze la masă cu propuneri pe care cele două părţi să le poată accepta (...) O abordare unilaterală şi constrângătoare nu va fi acceptabilă, indiferent din ce parte vine ea", a avertizat Cavusoglu - a cărui ţară este membră a NATO -, apreciind că problema ucraineană nu este "unilaterală".

La 17 decembrie, Rusia şi-a prezentat propunerile menite să limiteze drastic influenţa americană şi a NATO în vecinătatea sa, într-un moment în care Moscova este acuzată că pregăteşte o ofensivă împotriva Ucrainei, ţară vecină cu care se află în conflict din 2014.

Reacţie după acţiunile Rusiei

Pe acelaşi subiect

Cele două texte prezentate, unul privind NATO şi altul referitor la SUA, prevăd interzicerea oricărei extinderi a alianţei militare - în special către Ucraina - şi înfiinţarea oricăror baze militare americane în această ţară din fostul spaţiu fost sovietic.

Uniunea Europeană şi NATO şi-au reafirmat joi sprijinul faţă de Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică nu a încetat în ultimii şapte ani să denunţe anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi să ceară respectarea suveranităţii teritoriale a Ucrainei, afectată de un conflict cu separatiştii proruşi în estul ţării.

Rusia şi tabăra occidentală se acuză reciproc de provocări, consolidându-şi capacităţile militare la frontierele comune. Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat la începutul lui decembrie folosirea de către armata ucraineană a unor drone militare furnizate de Ankara. La rândul ei, Turcia şi-a atras criticile NATO după ce a achiziţionat un sistem de apărare rusesc în pofida apartenenţei ţării la alianţa nord-atlantică.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Turcia intervine în conflictul Rusia-NATO şi cere Moscovei să renunţe la pretenţiile sale "unilaterale"