Antena Meniu Search
x

Ucraina: Barbarii ruși execută doi soldați ucraineni după ce s-au predat, la Avdiivka. VIDEO cu presupusul moment

Război în Ucraina. Ucraina a acuzat sâmbătă Rusia de "crimă de război", spunând că a executat soldaţi ucraineni care intenţionau să se predea. Pe reţelele sociale circulă imagini care ar surprinde momentul, dar a căror autenticitate nu a putut fi verificată de AFP.

de Redactia Observator

la 04.12.2023, 13:17

Vezi și

O scurtă înregistrare video, publicată pe Telegram, arată doi bărbaţi ieşind dintr-un adăpost, unul cu mâinile deasupra capului. Se întinde pe pământ sub ochii unui alt grup de militari. Urmează ceea ce par a fi focuri de armă şi fiind vizibil fum, înainte ca înregistrarea să se încheie brusc.

Kievul acuză Moscova că a executat soldaţi care au vrut să se predea

Nu este clar când au fost filmare scenele. Imaginile au fost publicate pe reţelele sociale ca fiind filmate în apropiere de Avdiivka, un oraş din estul Ucrainei unde se duc lupte grele. Nici locaţia şi nici autenticitatea imaginilor nu au putut fi confirmate de AFP.

Comisarul ucrainean responsabil pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a denunţat, însă, o "crimă de război". Sâmbătă, "a fost publicat pe internet un videoclip cu execuţia de militari ruşi a unor soldaţi ucraineni care se predaseră", a scris el pe Telegram.

Pe acelaşi subiect

Dmitro Lubineţ a adăugat că soldaţii ucraineni "făcuseră ceea ce era necesar arătând că se predau" şi că Rusia ar fi trebuit să-i "ia prizonieri", cerând să fie "pedepsită" în consecinţă. Cei doi bărbaţi "nu reprezentau nicio ameninţare", a insistat el.

În martie, o altă înregistrare video părând să arate un soldat ucrainean, prizonier, executat prin împuşcare după ce a strigat "Slavă Ucrainei!", a devenit viral.

Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a reamintit la acea dată că a "documentat numeroase încălcări ale dreptului internaţional umanitar împotriva prizonierilor de război, inclusiv cazuri de execuţii sumare ale unor prizonieri de război ruşi şi ucraineni".

Şi președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, a acuzat "crime de război" comise de ruşi:  Executarea soldaților ucraineni de către ruși atunci când aceștia se predau. Aceasta este o altă crimă comisă de teroriștii ruși. Uciderea soldaților neînarmați încălcă regulile războiului. Rusia a dovedit încă o dată că este o țară teroristă pentru care nu există legi și norme de drept internațional."

"Barbarii ruși execută doi soldați ucraineni după ce s-au predat, la nord de Avdiivka", acuză şi Julian Röpcke, jurnalist german la Bild.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ucraina: Barbarii ruși execută doi soldați ucraineni după ce s-au predat, la Avdiivka. VIDEO cu presupusul moment