Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina ordonă evacuarea mai multor oraşe din est: "Inamicul bombardează zilnic"

Război în Ucraina. Ucraina a anunţat duminică evacuarea copiilor şi părinţilor lor din mai multe localităţi din regiunea Doneţk (est), situate aproape de zonele unde Rusia a afirmat că a avansat în ultimele zile, relatează AFP, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 04.08.2024 , 17:15

Ucraina ordonă evacuarea mai multor oraşe din est: "Inamicul bombardează zilnic" - Profimedia

Cu câteva ore mai devreme, Rusia a anunţat cucerirea unui sat din această zonă. În ultimele săptămâni, Moscova a revendicat capturarea mai multor aşezări, dintre care majoritatea având doar câteva străzi. "Inamicul bombardează în fiecare zi oraşe şi sate în zona respectivă. Am decis, aşadar, evacuarea copiilor cu părinţii lor sau alţi reprezentanţi legali", a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, care a făcut publică o listă cu localităţile din sectoarele în care Rusia a declarat că a câştigat teren.

În acest al treilea an de conflict, nici Moscova, nici Kievul nu sunt în măsură să schimbe în mod decisiv cursul războiului

Filaşkin a menţionat localitatea Novogrodovka, situată la circa 20 km de satul Novoselivka Perşa, a cărei cucerire Rusia a revendicat-o duminică. "În total, am evacuat 744 de copii cu familiile lor din patru aşezări spre regiuni mai sigure din Ucraina", a afirmat guvernatorul părţii controlate de Kiev în regiunea Doneţk, în mare parte ocupată de Rusia, inclusiv centrul administrativ omonim al regiunii.

Articolul continuă după reclamă

"Am dat instrucţiuni pentru ca doar vehiculele blindate să participe la evacuarea copiilor", a spus el, invocând utilizarea de către forţele ruse a dronelor FPV (First person view) care permit celor care le operează să vadă imagini live de pe teren ca şi cum ar fi la bord. "Trebuie să depunem eforturi pentru a ne proteja copiii", a adăugat guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, care, în ultimele săptămâni, le ceruse civililor să părăsească regiunea din cauza intensificării bombardamentelor ruseşti.

Pe acelaşi subiect

În acest al treilea an de conflict, nici Moscova, nici Kievul nu sunt în măsură să schimbe în mod decisiv cursul războiului, în pofida recentelor câştiguri teritoriale ale forţelor ruse. În 2022, Rusia a revendicat anexarea regiunii Doneţk (est), alături de alte trei regiuni ucrainene (Lugansk /est/, Herson şi Zaporojie/sud/) pe care nu le controlează nici acum în întregime.

Ucraina loveşte în Crimeea

Şi ruşii au ordonat evacuarea temporară a civililor din Sevastopol după o clădire de nouă etaje a fost lovită de fragmente de rachetă ATACMS. Guvernatorul Mihail Razvojaiev a declarat că nimeni nu a fost rănit în incident şi a avertizat localnicii să nu se apropie de alte fragmente de rachete interceptate de apărarea aeriană în ceea ce el a descris ca fiind un atac "masiv" peste noapte asupra oraşului.

Forţele ucrainene au revendicat un succes considerabil în atacurile lor regulate asupra Crimeei, ca parte a ceea ce ele consideră a fi o campanie pe termen lung pentru recucerirea peninsulei. Ultimul episod s-a petrecut sâmbătă, 3 august, atunci forţele ucrainene au scufundat un submarin rusesc şi au avariat un sistem de apărare aeriană S-400.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Ştiri externe » Ucraina ordonă evacuarea mai multor oraşe din est: "Inamicul bombardează zilnic"