Antena Meniu Search
x

Video Ucrainenii fac publice îmagini cu muniție despre care spun că e din România. Ministerul Economiei neagă orice implicare a țării noastre

În războiul din Ucraina ar fi folosită muniţie românească! Mai exact, obuze fabricate de compania ROM-ARM, care ar fi fost trase împotriva armatei ruse. Informaţia a fost făcută publică pe un cont de twitter, care este specializat în identificarea tehnicii militare utilizate în conflictul din ţara vecină. Autorităţile de la Bucureşti spun însă că proiectilele NU au fost livrate de ţară noastră.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 08.08.2022, 20:46

Vezi și

Sunt imagini prezentate de contul de twitter Ukraine Weapons Tracker, care postează zilnic tehnica militară folosită pe front. Mesajul apărut pe reţeaua de socializare susţine că bomba a fost fabricată anul acesta de compania românească ROMARM. Muniţia este folosită pe un obuzier autopropulsat, vehicul de luptă care a intrat în dotarea forțelor armate sovietice în anul 1972.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: "Este de fapt o platformă blindată. Poate să execute tragerea şi să iasă în timp rapid din poziţia de tragere."

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri sunt înca în producţie. Conţin 3,5 kilograme de explozibil. Au o greutate de aproape 22 de kilograme iar în funcţie de arma din care sunt lansate, pot lovi ţinte la peste 15 kilometri. Autorităţile din România neagă însă faptul că ar fi exportat asemenea muniţie în Ucraina. 

România neagă că furnizează arme Ucrainei

Pe acelaşi subiect

Ministerul Economiei: "Primele verificări arată că obuzele nu sunt din România. Nu putem comenta imagini neautentficate sau speculaţii de presă."

Ministerul Economiei, prin care se fac tranzacţiile cu arme în întreaga lume, susţine că armamentul nu a fost livrat de ţara noastră.

GeneralulVirgil Bălăceanu: "Distribui în numele unui alt stat pentru armata ucraineană. Un exemplu ar fi Cehia. La ora actuală în Ucraina se folosesc calibrele de 152-155 de milimetri." 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: "Până în acest moment autoritățile din România nu au publicat date clare despre ajutoarele oferite Ucrainei. Nu o dată însă, Kievul a afirmat că orice ajutor militar va fi binevenit."

Un alt scandal legat de armele trimise armatei ucrainene în care România este implicată a izbucnit astăzi la sud de Dunăre, în Bulgaria. Aceste imagini arată cum o rachetă sol-sol, folosită pe lansatoarele de tip GRAD este inspectată de militarii ucraineni.

Jurnaliştii publicaţiei BIVOL spun că rachete din Bulgaria ar fi urmat să ajungă în Ucraina prin intermediul unor contracte cu ROMARM. Obuzele erau prea vechi să mai poată fi folosite aşa că au fost trimise înapoi în Bulgaria, tot prin intermediul companiei româneşti. 

Atât România cât şi Bulgaria au evitat până acum să spună dacă şi ce ajutor militar au trimis statului vecin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii fac publice îmagini cu muniție despre care spun că e din România. Ministerul Economiei neagă orice implicare a țării noastre