Antena Meniu Search
x

Galerie foto "Ucrainenilor le place să trăiască în iluzii dulci". O tânără poetă, mama unei fetițe de 8 ani, luptă în prima linie, pe frontul din Ucraina

Yaryna Chornoguz a studiat literatura la Academia din Kiev, dar, în loc să urmeze o carieră în filologie, a optat pentru bereta de militar. În 2019, a devenit paramedic, iar un an mai târziu a semnat un contract cu Forțele Armate ale Ucrainei. Anul trecut, a fost inclusă în topul 100 al celor mai influente femei din Ucraina, iar invazia rușilor a prins-o pe tânăra de 27 de ani în prima linie, pe front, unde este medic militar. A trecut prin iad lângă Popasna, Mariupol și Bakhmut și spune că Putin va încerca să ducă acest război până la capăt, pentru a ascunde crimele și tot ce a făcut. Război Rusia - Ucraina, ziua 236

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 17.10.2022, 10:33

Yaryna s-a născut la Kiev și este mama unei fetițe de 8 ani, Orysa. Înainte de a merge pe front, a fost activistă socială și a studiat la Academia din Kiev pentru a deveni filolog și critic literar. A ales arma. 

Acum, Yaryna Chornoguz este medic de luptă al batalionului de recunoaștere al marinarilor din Corpul Marin al Forțelor Armate ale Ucrainei. 

Yaryna spune că a intrat în armată de dragul fiicei ei. "De fapt - pentru viitorul ei, astfel încât Orysya să poată trăi într-o Ucraină neocupată. Acum are 8 ani. Sunt norocoasă că fiica mea mă înțelege și că acum se află într-un loc sigur. La început, i-a fost greu, apoi s-a obișnuit. Ea este în străinătate și așteaptă până se încheie contractul meu pentru a se întoarce. Înțelege de ce este important ca cineva să lupte pentru Ucraina. Copilul înțelege de ce am ales această cale. Desigur, ea vrea să petreacă mai mult timp cu mine și eu vreau să petrec mai mult timp cu ea. Ce putem face... Nu noi am ales războiul. Putin și rușii au ales războiul, iar noi trebuie să ne apărăm", a declarat Yaryna într-un interviu pentru BBC News Ucraina.  

"Ucrainenilor le place să trăiască în iluzii dulci"

Pe acelaşi subiect

Tânăra de 27 de ani spune că ucrainenii, în marea lor majoritate, nu se așteptau la invazia din februarie. "O mică parte din populația Ucrainei, care avea legătură cu armata, cu batalioane de voluntari, cu mișcarea de voluntari, cu mișcarea veteranilor, era pregătită pentru asta. În linii mari, această parte a societății noastre a fost atentă din 2014. Invazia la scară largă, însă, i-a șocat pe mulți. De ce ar trebui să fie șocant? Rușii au ocupat deja Crimeea - fără nicio rezistență, destul de recent. Au ocupat Donețk și Lugansk. De ce nu ar trebui să meargă mai departe? Ucrainenilor le place să trăiască în iluzii dulci. Acum mulți oameni trăiesc în aceste iluzii. Dar putem supraviețui dacă scăpăm de aceste iluzii dulci. Vom privi foarte pragmatic, vom crede în cel mai rău scenariu posibil și vom fi pregătiți pentru orice", spune Yaryna.

Pe front, sarcinile sunt diferite. Este medic, dar uneori lucrează ca pilot de dronă. Iar dacă nu există amenințări, este un soldat obișnuit al batalionului de recunoaștere.

Yaryna crede că acest război nu se va termina curând: "Înțeleg perfect că Putin va încerca să ducă acest război până la capăt - pentru a ascunde crimele și a ascunde tot ce a făcut. Dacă Occidentul nu ne ajută suficient ... adversarii vor lua o pauză, își vor reveni pentru câțiva ani și apoi vor încerca să ne cucerească din nou. Adică această poveste este de mulți ani, nu se va termina acum, după părerea mea. De fapt, Ucraina a câștigat deja pentru că am îndurat. Dacă vorbim despre o altfel de victorie, cu recucerirea tuturor teritoriilor, mă tem că aceasta nu este o chestiune de viitor apropiat. Poate ma insel și vom dezocupa totul pe parcursul anului. Vor fi pierderi, dar vom ajunge la granițele noastre".

Yaryna: "Ucrainenilor le place să închidă ochii la o grămadă de lucruri care ne distrug încet din interior"

"Ucrainenilor le place să închidă ochii la o grămadă de lucruri care ne distrug încet din interior. De exemplu, corupția, justiția care nu există, politicienii care până de curând erau foarte iresponsabili față de apărarea țării... Iertăm nedreptatea, nu o observăm", a mărturisit Yaryna Chornoguz. 

Mesajul Yarynei pentru ucraineni: "Să nu uite de morți, capturați și răniți în bătălii militare. Să nu uite ce preț au plătit și ce continuăm să plătim în fiecare zi pentru ca Ucraina să continue să exite. 

Să nu cadă în uitare, să vorbească despre fiecare cel mai mic act de corupție, despre fiecare cea mai mică nedemnitate pe care și-o permite un politician sau un funcționar într-o funcție de răspundere. Dacă toate aceste lucruri ar fi puse în ordine, am fi o națiune foarte puternică".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » "Ucrainenilor le place să trăiască în iluzii dulci". O tânără poetă, mama unei fetițe de 8 ani, luptă în prima linie, pe frontul din Ucraina