Antena Meniu Search
x

Ultima șansă pentru pace în Ucraina

Liderii Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei au negociat, toată noaptea, la Minsk, pentru un acord menit să readucă pacea în estul Ucrainei. Miza tratativelor este uriaşă! Eşecul lor putea da cale liberă războiului total, potrivit lui François Hollande

Vezi și

Liderii Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei au negociat, toată noaptea, la Minsk, pentru un acord menit să readucă pacea în estul Ucrainei. Miza tratativelor este uriaşă! Eşecul lor putea da cale liberă războiului total, potrivit lui François Hollande

Discuțiile s-au purtat până târziu în noapte, când cei 4 lideri s-au retras și cel mai probabil vor relua negocierea tratatului de pace în această dimineață. Consecinţele unui esec al întâlnirii din Belarus ar fi grave şi pentru România. Mai ales că reuniunea de la Minsk a fost precedată de o nouă intensificare a luptelor.

Angela Merkel, François Hollande, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au discutat ore în şir, în spatele uşilor închise, doar între ei sau împreună cu consilierii lor. Din când în când, câte un demnitar rus sau ucrainean îi asigura pe ziarişti că totul merge bine, iar cei patru lideri nu se vor despărţi fără să ajungă la un acord. În deschiderea reuniunii, preşedintele rus şi cel ucrainean şi-au dat mâna, dar fără prea mult entuziasm. Înainte de a pleca de la Kiev, Petro Poroşenko se declarase pregătit să instituie legea marţială pe tot teritoriul Ucrainei.

La rândul lor, americanii sunt gata să livreze armament Ucrainei pentru a descuraja Rusia, pe care o acuză de intervenţie militară directă în ţara vecină.

Fireşte, Rusia dezminte orice implicare directă în conflictul care a răpit, deja, peste 5400 de vieţi omeneşti. Chiar în ziua reuniunii de la Minsk, luptele au atins o intensitate aproape fără precedent. 19 soldaţi ucraineni au fost ucişi în confruntările din jurul centrului strategic Debalţeve. Iar la Doneţk, cel puţin cinci oameni au murit într-o explozie produsă la autogara din centrul oraşului.

Civilii care încă mai supravieţuiesc în clădirile pe jumătate distruse de pe linia frontului aşteaptă, aproape fără speranţă, o încetare a focului. Alternativa ar fi escaladarea conflictului care s-ar resimţi şi la noi. Ruşii au ameninţat deja că vor riposta la trimiterea de trupe şi instalarea unor comandamente ale NATO în România şi alte cinci ţări aliate din zonă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ultima șansă pentru pace în Ucraina