Antena Meniu Search
x

Un cal blocat pe acoperișul unei case, în mijlocul apelor. Simbolul inundaţiilor apocaliptice care au lovit Brazilia

Bilanţul inundaţiilor fără precedent din sudul Braziliei a ajuns la 107 de morţi. Aproape 160.000 de oameni au fugit din calea apelor. Imagini emoţionante cu un cal blocat pe acoperișul unei case, înconjurate de ape au devenit virale. Primarul a declarat pentru GloboNews că speră să salveze animalul cu un elicopter.

de Redactia Observator

la 09.05.2024, 17:41

Bilanţul deceselor cauzate de ploile devastatoare din statul brazilian Rio Grande do Sul a urcat la 107 morţi, alte 130 de persoane sunt date dispărute. 884.000 de oameni au rămas fără apă. Aproape 160.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele. În total peste 1,4 milioane de oameni au fost afectaţi de inundaţii, potrivit ziarului O Globo.

Bilanţul inundaţiilor din sudul Braziliei a urcat la 107 morţi

Imagini impresionante cu un cal blocat pe acoperișul unei case din Canoas, surprinse miercuri dimineață, au devenit virale. Animalul speriat pare a fi singur şi nu are unde să se ducă. Primarul localităţii a declarat pentru GloboNews că speră să-l salveze cu un elicopter, dar nu se cunoaşte soarta sa în acest moment. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

În statul Rio Grande do Sul, lovit pe tot parcursul săptămânii trecute de ploi torenţiale, echipele de salvatori acţionează în continuare, pe fundalul unor scene dezolante: locuinţe inundate, drumuri impracticabile şi automobile luate de deversări gigantice de noroi.

Inundaţiile devastatoare, puse pe seama schimbărilor climatice şi a fenomenului El Nino

Autorităţile îi roagă insistent pe refugiaţi să nu revină în zonele cu risc crescut. Pistele aeroportului internațional din capitala statului, Porto Alegre, sunt complet inundate și se estimează că nu va putea fi folosit cel puțin 30 de zile. Şi stadionul de fotbal Arena do Gremio a fost afectat de inundații.

Un cal blocat pe acoperișul unei case, în mijlocul apelor. Simbolul inundaţiilor apocaliptice care au lovit Brazilia

Profimedia

După ce aproape 160.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, autorităţile au lansat apeluri către rezidenţii afectaţi să nu încerce să revină la domiciliu, întrucât casele au fost fragilizate în urma inundaţiilor. În plus, ''apele contaminate pot transmite maladii'', a avertizat Sabrina Ribas, purtătoare de cuvânt a Protecţiei civile.

Peste 400 de localităţi, printre care şi capitala regională Porto Alegre, au fost lovite de aceste intemperii de o violenţă excepţională, pe care unii experţi o pun pe seama schimbărilor climatice şi a fenomenului El Nino. În acelaşi timp, au fost realizate primele evaluări ale amplorii pagubelor materiale. Reconstrucția statului va costa cel puțin 19 miliarde de reali, peste 3 miliarde de euro.

Un cal blocat pe acoperișul unei case, în mijlocul apelor. Simbolul inundaţiilor apocaliptice care au lovit Brazilia

Profimedia

Apele fluviului Guaiba, care traversează Porto Alegre şi care au atins nivelul istoric de 5,3 metri, au scăzut miercuri doar până la 5,14 metri, însă situaţia rămâne foarte complexă. Operaţiunile în portul din Porto Alegre au fost suspendate, iar aeroportul este în continuare închis pe o perioadă nedeterminată: oraşul, capitala modernă a unui bogat stat agricol, este paralizat.

Institutul naţional de meteorologie (INMET) a prognozat noi intemperii care reprezintă ''un mare pericol'' în sudul statului până miercuri, însoţite de ploi intense şi vânt în această zonă care până acum era mai degrabă adăpostită. Sunt aşteptate de asemenea ploi în regiunea Porto Alegre de vineri până duminică, însoţite de o scădere a temperaturilor.

Brazilia nu este singura ţară din regiune care se confruntă cu fenomene meteo extreme. Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie a ONU, a indicat miercuri că fenomenul El Nino şi schimbările climatice antropice au provocat un număr record de dezastre de mediu în America Latină în 2023

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri externe » Un cal blocat pe acoperișul unei case, în mijlocul apelor. Simbolul inundaţiilor apocaliptice care au lovit Brazilia