Antena Meniu Search
x

Video Un copil de 5 ani şi o femeie de 64 de ani au murit în Belgia după ce au fost prinşi sub copacii doborâţi de furtuna Ciaran. Fenomenul extrem "biciuie" Europa

Furtuna Ciaran biciuie Europa cu vânt record de peste 200 de kilometri pe oră şi aduce vijelii puternice. În Belgia, doi oameni eu fost ucişi de vremea extremă. Iar în Marea Britanie a fost declarată cea mai gravă furtună din ultimii 30 de ani. Ravagii a făcut şi în Franţa, unde mai mult de un milion de case au rămas fără electricitate.

de Redactia Observator

la 03.11.2023, 12:23

Vezi și

Furtuna Ciaran mătură vestul Europei. Două persoane au murit în Belgia după ce au fost prinse de copacii doborâţi de vânt. Victimele sunt un copil de cinci ani şi o femeie de 64 de ani. "Nu am închis parcurile. Am emis o alertă prin intermediul reţelelor sociale pentru a cere tuturor să rămână în casă, să fie prudenți și să nu se apropie de copacii înalți. În rest, nu a existat nicio comunicare în mod special în acest sens. În acest moment, circumstanțele sunt încă în curs de investigare", a declarat Isabelle Heyndrickx, primarul interimar al oraşului Gent.

Întreg Vestul Europei e afectat

În Italia, meteorologii au emis cod roșu la cel mai înalt nivel pentru anumite zone. Precipitațiile au fost abundente, iar vântul a bătut puternic în zonă. Maşinile au fost luate de puhoaiele de apă, de sub privirile neputincioase ale oamenilor. În Franţa, doi oameni au murit şi alţi 16 au fost răniţi, printre care 7 pompieri. Vijelia a dat peste cap mersul trenurilor. Ministrul Transporturilor anunță pentru astăzi întreruperi ale programului liniilor feroviare. Localnicii din Bretania și Normandia au fost înspăimântaţi de rafalele care au ajuns la 207 kilometri pe oră. Vântul a stârnit valuri de 20 de metri înălţime în Canalul Mânecii. Locuințele de pe coasta Franţei au fost evacuate. Peste 1.300 de oameni au fugit în grabă din case.

Situația este critică şi în orașele ferite de furia valurilor. Principalele artere sunt blocate de copacii rupţi de vânt, iar un arbore a omorât un bărbat în momentul în care a căzut pe maşina lui. "Putea să fie mult mai rău dacă nu am fi anticipat venirea furtunii şi nu am fi avertizat din timp populația", a declarat Gerald Darmanin, ministrul de Interne al Franţei. Vijelia a ajuns și în Peninsula Iberică. Sute de copaci au fost doborâți în Portugalia și Spania, unde vântul a bătut cu 150 de kilometri pe oră. O femeie a murit la Madrid, strivită de un copac doborât de rafalele furioase. Meteorologii au emis un cod roşu de vijelie şi inundaţii în mai multe ţări din Europa: Franţa, Olanda și Belgia.

Şi Marea Britanie este lovită crunt de furtuna Ciaran. În Sussex și Brighton, 700 de case au rămas fără electricitate. Misiunea serviciilor de urgenţă este extrem de dificilă din cauza arborilor rupţi de vânt şi aruncaţi pe şosele. 127.000 de case sunt fără curent şi mai multe şcoli au fost închise. Vijelia cu putere de taifun face ravagii în Occident la nici două săptămâni după ce Furtuna Babet a inundat mii de hectare și a omorât trei oameni. Costul reparațiilor se rdică la peste 500 de milioane de lire sterline.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Un copil de 5 ani şi o femeie de 64 de ani au murit în Belgia după ce au fost prinşi sub copacii doborâţi de furtuna Ciaran. Fenomenul extrem "biciuie" Europa