Antena Meniu Search
x

Cristian Rizea, fost deputat PSD cu condamnare definitivă în România, liber şi sfidător în Republica Moldova

Viaţa de infractor dat în urmărire internaţională, care trăieşte hăituit de teama că va fi prins, există doar în filme. Exemplul ideal este Cristian Rizea. Fostul deputat, condamnat definitiv la aproape cinci de închisoare, duce o viaţă liniştită de magnat în Republica Moldova. Conduce o maşină de lux şi îşi petrece timpul în restaurantele la modă ale Chişinăului.

de Redactia Observator

la 24.10.2020, 21:12

Vezi și
  • Cristian Rizea a fost protagonistul unui scandal cu poliția în Republica Moldova
  • Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare în România
  • Rizea este dat în urmărire internaţională de mai bine de un an

Infractor dovedit în România, cetăţean liber în Republica Moldova. Este cazul fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare în ţară, dat în urmărire internaţională de mai bine de un an. Însă fostul demnitar duce o viaţă liberă şi tihnită la Chişinău.

Într-o filmare recentă, este surprins la patru ace, în timp ce fumează relaxat dintr-o narghilea într-un restaurant de lux. Ar fi trecut neobservat, dacă nu şi-ar fi parcat maşina neregulamentar...

Cristian Rizea: Nu sfidez nicio lege. Dar staţi domne liniştit că plătim amenda. 

Activist: Domn poliţist, iată şoferul nedisciplinat 

Cristian Rizea: Eu sunt de vină? Toată lumea e în regulă?

Cristian Rizea, transformat peste Prut în Mihai Cristian, a plătit rapid amenda de 750 de lei. Apoi a lăsat maşina tot în mijlocul drumului şi s-a întors în restaurant. S-a lăsat convins în cele din urmă doar de poliţişti. 

Activist: Da asta nu-i bătaie de joc? 

Activistul care a filmat toată scena a demarat o campanie pentru a-i fi retrasă cetăţenia. 

Vasile Costiuc, activist moldovean: Tipul ăsta de infractori care sunt mână în mână cu bandiţii noştri, duc o viaţă liniştită aici la Chişinău

Preşedintele Republicii Moldova promite că va lua măsuri.  

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova: Această cetățenie va fi anulată și noi o să-l extrădăm înapoi în România și faceți ce vreți cu dânsul.

Încă din 2019, autorităţile din România ştiu unde se ascunde Cristian Rizea. Ministerul Justiţiei a şi trimis o cerere de extrădare din aprilie anul trecut, care a fost refuzată de Ministerul moldovean al justiţiei pe motiv că Rizea e cetăţean moldovean. 

Ministerul român al Justiției a transmis documentele necesare pentru preluarea executării pedepsei impuse de către instanța românească numitului Rizea Cristian de către autoritățile judiciare competente ale Republicii Moldova. (...)Ministerul Justiției al Republicii Moldova a informat că solicitarea formulată de Ministerul român al Justiţiei a fost transmisă spre examinare Judecătoriei Chişinău”, spune Ministerul Justiției.

De altfel, Rizea este extrem de relaxat pentru un urmărit internaţional. 

Reporter: Alo, bună ziua, domnul Rizea?

Cristian Rizea: Da. Sunt bine, bine, foarte bine, ce să fac.

Fostul deputat a fost condamnat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce a cerut şi primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri. A fugit din ţară cu două luni înainte de condamnarea definitivă. 

Cristian Rizea are două mandate de deputat la activ. Deşi se plimba doar cu maşini de lux şi era surprins în vacanţe la Monaco şi Monte Carlo, declaratiile de avere erau extrem de modeste. Ba a ieşit din Parlament mai sărac decât a intrat. În 2008 avea un apartament, două locuri de parcare, bijuterii şi ceasuri de mii de euro, la final de mandat, Rizea a declarat doar un loc de parcare de 20 de metri pe numele său. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Cristian Rizea, fost deputat PSD cu condamnare definitivă în România, liber şi sfidător în Republica Moldova