Antena Meniu Search
x

Un fost GUVERNATOR mexican suspectat de deturnarea a SUTE DE MILIOANE de dolari, ARESTAT în Guatemala

Un fost guvernator al statului mexican Veracruz (est), care se ascunde de şase luni, suspectat că a deturnat sute de milioane de dolari, a fost arestat în Guatemala, relatează AFP.

Un fost guvernator al statului mexican Veracruz (est), care se ascunde de şase luni, suspectat că a deturnat sute de milioane de dolari, a fost arestat în Guatemala, relatează AFP.

Javier Duarte a fost arestat sâmbătă seara, la recepţia unui hotel de lux, în oraşul turistic Panajachel, pe malul Lacului Atitlan, a declarat pentru postul de televiziune mexican Milenio directorul adjunct al poliţiei gutemaleze Stu Velasco.

Însoţit de soţia sa, fostul guvernator, în vţrstă de 43 de ani, locuia de cel puţin două zile sub un nume fals în acest local de patru stele, plătind în numerar.

El urma să fie prezentat într-un tribunal specializat în lupta împotriva drogurilor.

Mexicul a cerut asistenţa Guatemalei în vederea prinderii fostului guvernator, iar proceduri în vederea extrădării acestuia sunt în curs.

Autorităţile mexicane au emis în octombrie un mandat de arestare pe numele lui Duarte, acuzat că este implicat în crima organizată. Interpolul a emis, de asemenea, un mandate internaţional de arestare pe numele lui.

Duarte a demisonat cu puţin înainte de emiterea acestor mandate pe numele său, cu câteva săptămâni înainte să-şi încheie mandatul de şase ani, iar de atunci este fugar. Partidul Revoluţionar Instituţional (PRI), din care făcea parte, la exclus din rândul său.

În timpul mandatului, statul Veracruz, situat la Golful mexic, a devenit unul dintre cele mai violente din Mexic - însângerat de asasinate comise de carteluri ale drogurilor, dispariţii şi 17 jurnalişti asasinaţi.

Alt guvernator mexican urmează de asemenea să fie prezentat în faţa justiţiei, şi anume fostul guvernator al statului Tamaulipas în perioada 1999-2005 Tomas Yarrington, arestat în urmă cu o săptămână în Italia din cauza presupusei sale implicări în spălarea unor bani provenind din droguri.

În 2001, fostul guvernator al statului Quintana Roo, Mario Villanueva, a fost arestat şi apoi extrădat în Statele Unite şi condamnat pentru legături cu traficul de droguri, după care a fost trimis în Mexic, în vederea unei încarcerări.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Un fost GUVERNATOR mexican suspectat de deturnarea a SUTE DE MILIOANE de dolari, ARESTAT în Guatemala