Antena Meniu Search
x

Video Un fost soldat britanic cere ajutorul guvernului. Armata i-a refuzat viza de călătorie, după ce a salvat de unul singur alte 50 de persoane

Un fost soldat britanic, blocat în Afganistan a susţinut că nu a putut să urce la bordul unui avion militar britanic, care evacua mai mulţi cetăţeni, după ce i-a fost refuzată viza de călătorie.

de Redactia Observator

la 02.09.2021, 12:21

Vezi și

Ben Slater a declarat pentru postul de televiziune Sky News că alte aproximativ 50 de femei din cadrul organizaţiei sale non-profit nu au putut să părăsească Afganistanul în săptămânile ce au urmat după preluarea puterii de către talibani. După ce s-au lovit cu toţii de refuzul autorităţilor, în momentul în care au dorit să se îmbarce în aeronavă, soldatul, împreună cu ceilalţi cetăţeni britanici au decis să părăsească Afganistanul pe cale terestră, pe la graniţa cu Pakistanul. „Oamenii de pe teren ne-au sprijinit destul de mult. Forța de frontieră pakistaneză a fost de fapt destul de prietenoasă. Așteaptă doar un telefon de la oficialii din Whitehall. Oamenii de acolo au puterea de a cere evacuarea noastră, pentru a putea trece graniţa și a ne finaliza documentele. Asta așteptăm", a spus Ben Slater.

Mai mulţi cetăţeni britanici sunt în continuare blocaţi în Afganistan

Lucrurile par a fi complicate chiar şi aici. Ofiţerii de frontieră din Pakistan au transmis că vor permite trecerea graniţei doar dacă vor fi contactaţi de autorităţile britanice pentru a le oferi asistenţă consulară suplimentară. Soldatul a spus că angajaţii săi sunt confuzi şi îngrijoraţi în ceea ce priveşte posibilitatea de a putea părăsi Afganistanul. „Sunt profund îngrijorați, speriați, înspăimântați. Sunt disperați, pur și simplu. Încerc să-i țin calmi, dar este greu. Avem nevoie doar de o decizie luată de către guvernul britanic", a spus soldatul.

Jawad, care a dorit să îşi păstreze identitatea pentru siguranţa sa este un alt ctăţan britanic care nu a putut să plec din Afganistan înainte ca Marea Britanie să oprească operaţiunile de pe aeroportul din Kabul. El a transmis jurnaliştilor de la Sky News că s-a temut pentru viaţa lui şi a familiei , cu atât mai mult cu cât locuitorii din zonă ştiau că sunt cetăţeni britanici. „Sunt mulți talibani pe aici și o mulțime de oameni, ei știu că am venit din Marea Britanie. Sunt la fel de speriat când plec afară, de fiecare dată când ies, mă uit în jur și privesc în spate, să văd dacă nu cumva apare un om înarmat care vrea să ne să ne omoare pe toți, să ne ducă undeva", a mărturisit britanicul.

Marţi, Dominic Raab, secretarul de stat al Ministerului de Externe din Regatul Unit a declarat că talibanii au promis o modalitate de evacuare sigură pentru cei care doresc să plece din Afganistan. În total, Marea Britanie a evacuat aproximativ 17.000 de persoane din Afganistan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Un fost soldat britanic cere ajutorul guvernului. Armata i-a refuzat viza de călătorie, după ce a salvat de unul singur alte 50 de persoane