Antena Meniu Search
x

Un miliardar australian vrea să reconstruiască Titanicul. Călătoria ar putea avea loc în 2027, iar traseul va fi identic cu cel de acum 112 ani

Titanic doi, replica modernă a celebrului vas scufundat în 1912, ar putea pleca în prima sa călătorie abia în 2027. În spatele acestui proiect măreţ se află miliardarul australian Clive Palmer, iar magnatul se laudă că noua versiune va întrece originalul.  

de Redactia Observator

la 14.03.2024, 08:54

Vezi și

Costul proiectului este estimat între 500 de milioane si un miliard de dolari. Titanic doi va găzdui aproape acelaşi număr de pasageri ca și primul vas, iar traseul va fi identic cu cel de acum 112 ani, adică Southampton - New York.

Profimedia Images

Conceptul a fost lansat pentru prima dată în 2012 şi a fost, de-a lungul timpului, subiectul mai multor controverse. În 2015, o dispută financiară cu guvernul chinez, chiar a oprit temporar dezvoltarea acestuia.

În cea mai recentă conferinţă de presă, magnatul australian în vârstă de 70 de ani a spus că ar putea muri oricând fără să fi realizat nimic măreț. „Așa că aș putea să fac Titanicul. E mult mai amuzant să construiesc Titanicul decât să stau acasă şi să-mi număr banii", a declarat Palmer presei locale. Miliardarul australian câştigă cel puţin jumătate de miliard de dolari pe an din activităţi miniere. Dar în momentul în care a debutat pandemia de Covid, proiectul de milioane de dolari a fost pus pe pauză, scrie CNN.

Pe acelaşi subiect

Profimedia Images

Însă Palmer nu s-a dat bătut şi recent a anunţat că "după evenimente globale neprevăzute, visul de a readuce Titanicul la viaţă" prinde iar contur. "Să înceapă aventura".

Călătoria ar fi programată pentru iunie 2027, potrivit The Guardian. Vasul de 56.000 de tone ar putea costa între 500 de milioane și 1 miliard de dolari, iar Palmer caută un şantie european care să îi aducă visul la realitate. 

Titanic, o poveste care continuă să fascineze

La mai bine de un secol după ce Titanicul s-a scufundat, cercetătorii și istoricii sunt în continuare captivați de povestea sa. Tragedia l-a inspirat pe regizorul James Cameron să realizeze blockbusterul câștigător al premiului Oscar din 1997, "Titanic", în care au jucat Leonardo DiCaprio și Kate Winslet, și a fascinat exploratori amatori atrași de epavă.

Una dintre aceste misiuni s-a încheiat în mod tragic, în iunie 2023, când toți cei cinci pasageri de la bordul submersibilului Titan au murit când nava a suferit o implozie catastrofală.

Profimedia Images

Palmer vrea să readucă la viaţă Titanicul - fără finalul tragic - și spune că prin acest proiect ar putea aduce şi pacea în lume. „Cu toţii ştim să facem război. Ne luăm armate și finanțăm războaiele. Oamenii știu despre asta. Dar este mult mai greu să faci pace. Pentru a face pace, trebuie să te ții de ea în fiecare zi. Să progresezi pas cu pas. Titanic II este ceva ce poate aduce pacea. Poate fi o navă a păcii. Milioane de oameni au visat să navigheze pe acest vas, să o vadă în port și să experimenteze măreția sa unică. Titanic II va fi nava unde aceste vise devin realitate”, a declarat Palmer.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Un miliardar australian vrea să reconstruiască Titanicul. Călătoria ar putea avea loc în 2027, iar traseul va fi identic cu cel de acum 112 ani