Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Un nou scandal în Danemarca. Un politician extremist a ars un Coran în fața unei moschei din Copenhaga

Franţa şi Statele Unite şi-au avertizat cetăţenii aflaţi în Turcia să fie vigilenţi, deoarece în perioada următoare pot avea loc proteste violente şi chiar atentate islamiste. Aceasta după ce un politician extremist danez a ars, provocator, un exemplar al Coranului, în faţa unei moschei din Copenhaga. 

De Redactia Observator la 28.01.2023, 10:44
Vezi și

Săptămâna trecută, el a făcut un gest similar la Stockholm, ceea ce a declanşat manifestaţii de protest în Turcia şi alte ţări musulmane. Din acelaşi motiv, guvernul turc a anulat o vizită a ministrului suedez al apărării şi a afirmat că nu va aproba primirea Suediei în NATO. 

Franţa şi Statele Unite şi-au avertizat cetăţenii aflaţi în Turcia

Franţa şi Statele Unite au lansat un apel vineri seară cetăţenilor lor din Turcia să dea dovadă de "vigilenţă" în faţa riscului de atentate, ca represalii la exemplarele din Coran arse în Suedia şi Danemarca în cursul unor manifestaţii antiturce, notează AFP, potrivit Agerpres.

"În lumina recentelor incidente de ardere a unor exemplare din Coran în Europa, guvernul american îşi avertizează cetăţenii cu privire la posibile atentate teroriste vizând lăcaşuri de cult ca măsură de represalii în Turcia", a indicat ambasada americană la Ankara.

Pe acelaşi subiect

"Teroriştii ar putea ataca fără avertisment şi pot viza lăcaşuri de cult frecventate de occidentali", a adăugat aceasta.

Reprezentanţa americană le recomandă să rămână "vigilenţi, să evite aglomeraţiile şi să păstreze discreţie". Concomitent, reprezentanţa Franţei la Ankara a transmis un mesaj similar prin e-mail cetăţenilor săi prezenţi în ţară, cu referire la alerta Statelor Unite.

"Riscul de atentat terorist în Turcia rămânând ridicat, după cum se aminteşte de alerta de securitate emisă de Ambasada Statelor Unite pe 27 ianuarie 2023, francezii care locuiesc sau sunt în trecere prin Turcia sunt îndemnaţi să dea dovadă de vigilenţă maximă, în special în locurile de adunare susceptibile să fie frecventate de cetăţeni străini, inclusiv de lăcaşurile de cult", a indicat aceasta.

Acest comunicat urma să fie pus online în cursul serii pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi cel al Ambasadei Franţei la Ankara, a declarat un diplomat pentru AFP, citat de Agerpres.

Mai multe manifestaţii au avut loc săptămâna trecută la Stockholm şi vineri la Copenhaga, în timpul cărora exemplare din Coran, cartea sfântă a musulmanilor, au fost arse de un extremist care a pretins că protestează împotriva veto-ului Turciei la intrarea în Suedia în NATO.

Recep Tayyip Erdogan a avertizat Suedia

Ankara blochează din mai extinderea Alianţei Noord-Atlantice la această ţară, precum şi la Finlanda, cerând autorităţilor de la Stockholm extrădarea unor refugiaţi kurzi pe care îi consideră "terorişti". Aceste incidente au fost denunţate şi condamnate de guvernele în cauză şi de capitalele occidentale, în special de Washington. Dar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Suedia nu mai poate conta pe "sprijinul" Turciei pentru a adera la NATO, iar negocierile sunt suspendate oficial.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Un nou scandal în Danemarca. Un politician extremist a ars un Coran în fața unei moschei din Copenhaga