Antena Meniu Search
x

Un poliţist bulgar de la crimă organizată era de fapt spion rus. Ce informaţii ar fi furnizat cu regularitate unui diplomat rus

Un poliţist de rang înalt din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate în Bulgaria a fost arestat luni sub suspiciunea de spionaj în favoarea Rusiei, a anunţat procuratura de la Sofia.

de Redactia Observator

la 05.02.2024, 17:52

Un poliţist bulgar de la crimă organizată era de fapt spion rus. Ce informaţii ar fi furnizat cu regularitate unui diplomat rus
Un poliţist bulgar de la crimă organizată era de fapt spion rus. Ce informaţii ar fi furnizat cu regularitate unui diplomat rus - Profimedia

Presa bulgară a relatat luni despre o amplă acţiune a poliţiei cu percheziţii la respectiva direcţie care funcţionează în cadrul Ministerului de Interne. Mai mulţi agenţi au fost interogaţi în cadrul operaţiunii, care a fost extinsă către serviciul naţional de contraspionaj.

Suspectul, arestat în timp ce se afla la locul de muncă, ar fi furnizat cu regularitate informaţii confidenţiale unui diplomat rus care a fost expulzat recent din Bulgaria. Direcţia în cadrul căreia activa poliţistul se ocupă cu combaterea şi investigarea delictelor cibernetice, care cuprind, pe lângă pirateria informatică şi dezinformarea, ştirile false şi diferitele tipuri de propagandă pe internet.

Secretarul general al Ministerului bulgar de Interne, comisarul-şef Jivko Koţev, a confirmat între timp presei că un angajat al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate a fost arestat sub suspiciunea de spionaj în favoarea Rusiei. Acesta a fost monitorizat luni de rând de către serviciile bulgare, a precizat oficialul citat.

După ce Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, Bulgaria a expulzat până în prezent peste 80 de diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj. În plus, guvernul bulgar, condus de premierul pro-occidental Nikolai Denkov, a dispus în septembrie expulzarea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia, arhimandritul Vasian, şi a doi preoţi belaruşi din aceeaşi biserică, motivând că aceştia reprezentau o "ameninţare pentru securitatea naţională" a Bulgariei.

Pe acelaşi subiect

Scheme suspecte prin care ruşii primesc cetăţenie bulgară

În urmă cu câteva zile, liderul "Democraților pentru o Bulgaria puternică", Atanas Atanasov a acuzat că Agenţia Naţională de Securitate închide ochii la o schemă de acordare a cetățeniei bulgare unor ruşi, potrivit dnevnik.bg.

Un alt politician bulgar a dezvăluit că unui fost ambasador rus i s-a acordat cetățenia bulgară după încheierea mandatului său de diplomat pentru a încuraja legăturile socio-economice dintre Bulgaria și Rusia, relatează Novinite. 

Deputata Kristina Petkova susţine că se exploatează o portiţă legală, care permite persoanelor fără nicio legătură aparentă cu sportul să dobândească cetățenia bulgară sub pretextul meritelor sportive. Ea a dat exemple de cetățeni ruși care ar avea legături cu compania Lukoil şi care au obţinut cetățenia bulgară fără a avea vreo legătură cu sportul. Acești indivizi au ajuns ulterior în roluri cheie în importante companii bulgare. Un alt exemplu este cazul fiului unui ambasador rus, care, se pare, a primit cetățenia bulgară pentru că un părinte deținea cetățenia bulgară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Un poliţist bulgar de la crimă organizată era de fapt spion rus. Ce informaţii ar fi furnizat cu regularitate unui diplomat rus