Antena Meniu Search
x

Foto Un salvamontist a rămas paralizat de la gât în jos după ce a căzut în gol 150 de metri, încercând să salveze doi turişti, în UK

Un salvamontist voluntar a rămas paralizat de la gât în jos, în urma unei operaţiuni de salvare extrem de riscante, în zona lacului Lakeland din UK. Bărbatul a căzut peste 150 de metri în gol şi a suferit răni îngrozitoare, încercând să salveze doi turişti rămaşi blocaţi pe munte.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 17.02.2021, 16:14

Chris Lewis pe munte, îmbrăcat în costum de zăpadă
Un salvamontist a rămas paralizat de la gât în jos după ce a căzut în gol 150 de metri - Profimedia/ Justigiving.com
  • A fost dus de urgență la spital cu multiple fracturi faciale și leziuni ale măduvei spinării

Chris Lweis, în vârstă de 60 de ani, şi alţi voluntari au fost chemaţi atunci când doi turişti care intenţionau să-şi campeze cortul pe munte, în apropierea maşinii, au rămas blocaţi în zona Lake District, cunoscut ca Lakeland.

Cei doi parcuseseră sute de kilometri, încălcând restricţiile impuse de pandemia Covid, apoi au sunat la numărul unic de urgenţă în mijlocul nopţii, când unul dintre ei începuse să simtă dureri în piept.

În timp ce Chris și colegii săi de la Patterdale Mountain Rescue se deplasau în misiune, bărbatul a căzut într-o râpă lângă pasul Kirkstone, adâncă de 150 de metri.

Medicii anunţă şanse infime de recuperare

A fost dus de urgență la spital cu multiple fracturi faciale și leziuni ale măduvei spinării şi internat la secţia de Terapie Intensivă în urmă cu două săptămâni. Medicii au speranţe minime în şansele sale de refacere, menţionând că cel mai probabil va rămâne într-un scaun cu rotile toată viaţa.

În prezent toate cele patru membre îi sunt paralizate, dar cadrele medicale speră că îşi va recăpăta simţul în braţe.

Cei doi turişti au fost amendați cu 200 de lire sterline fiecare - în timp ce localnicii din Cumbria au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a obţine 500.000 de lire sterline, bani care ar acoperi viitoarele costuri de îngrijire pentru spitalizarea şi recuperarea lui Chris.

Până acum a fost strânsă suma de 100.000 de lire sterline.

„Sprijinul a fost copleșitor” a declarat Richard Warren, președintele Asociației Lake Search and Mountain Rescue Association.

Șeful echipei Patterdale, Mike Rippon, a adăugat faptul că salvamontistul voluntar va avea nevoie de îngrijire permanentă pentru tot restul vieții sale.

„Chris a fost un bărbat sportiv și sănătos, cu toată viaţa înainte, dar rănile pe care le-a suferit îi vor schimba viața complet, probabil că va avea o paralizie completă, dar ar putea să-și recupereze simţurile în brațe, probabil asta este cel mai bun lucru la care putem spera. Este un incident care îl va lăsa cu nevoia de a fi îngrijit permanent toată viaţa, ceea ce este pur şi simplu tragic. Din punct de vedere mental înţelege situaţia şi este pozitiv, transmite cele mai bune urări restului echipei, ceea ce este îmbucurător, dar în acelaşi timp devastator pentru noi. În calitate de șef al echipei, încerc să adun oamenii și să fiu alături de toată lumea în aceste momente, dar din punct de vedere psihologic această tragedie a avut un efect mare asupra tuturor, îmi imaginez că vom pierde membri ai echipei în urma celor întâmplate” a adăugat Mike Rippon.

50 de salvamontişti voluntari şi un elicopter s-au alăturat misiunii de salvare 

Echipa se afla la o mică distanţă de cei doi turişti campaţi, în momentul în care Chris a alunecat şi a căzut în râpă. Zona era extrem de riscantă, motiv pentru care au fost chemate alte echipaje pentru a ajuta la salvarea celor trei.

Aproximativ 50 de salvamontişti voluntari şi un elicopter de căutare şi salvare RAF au fost implicate pentru ducerea la bun sfârşit a misiunii.

„Dacă vă gândiţi să plecaţi pe munte, nu. Mesajul este destul de clar, nu e indicat. Acum avem un coleg şi un prieten care se află într-o situaţie cumplită, deoarece a participat voluntar la o salvare care nu ar fi trebuit niciodată să fie necesară. Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să rămână acasă" a încheiat Mike Rippon.

„Chris este un membru extrem de experimentat, cu siguranţă rănile suferite îi vor schimba viaţa” a spus unul dintre colegi, primul care a ajuns la Chris în data de 6 februarie

“Lucrez ca salvamontist voluntar de 25 de ani, dar pot spune sicner că a fost cea mai grea misiune. Am văzut câteva lucruri rele la viaţa mea, dar nu m-am aşteptat niciodată să fiu nevoit să-mi salvez colegul dintr-o astfel de situaţie. E bine, are deja conversaţii cu mine despre unde vom merge în scaunul cu rotile, dar sentimentul este extrem de trist” a mai spus un alt coleg, Mike Blakey.

În ciuda furiei îndreptate către cei doi turişti, de localnicii care au condamnat gestul şi nepăsarea acestora de a pleca în plină pandemie cu cortul, ignorând rrestricţiile şi punând viaţa altor persoane în pericol, un alt voluntar, Martin Cotterell a spus că salvatorii „nu sunt acolo pentru a judeca”.

"Suntem acolo pentru a ajuta. Cu toții iubim drumeţiile, suntem cu toții alpiniști, participăm la astfel de misiuni pentru a-i ajuta pe oamenii aflaţi în dificultate. A încerca să judecăm este totuşi greşit.”

Potrivit The Sun, bărbatul de 47 de ani din Leicester a avut nevoie de tratament la spital pentru durerile în piept, dar s-a recuperat rapid.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Un salvamontist a rămas paralizat de la gât în jos după ce a căzut în gol 150 de metri, încercând să salveze doi turişti, în UK