Un tânăr a murit după ce a ars ca o torță în fața casei în Letonia. Poliţia locală a refuzat să deschidă o anchetă 

De Redactia Observator.
Publicat: 30.04.2021, 13:45.
Actualizat: 30.04.2021, 13:59

Un tânăr homosexual a murit ars în hainele sale stropite cu benzină în Letonia. Tragedia a provocat o polemică: asociaţii acuză un atac homofob, în timp ce poliţia, acuzată că nu a acționat, nu exclude o sinucidere în urma unor ameninţări, relatează AFP.

Un tânăr a murit după ce a ars ca o torță în fața casei în Letonia. Poliţia locală a refuzat să deschidă o anchetă

Normunds Kindzulis

Facebook

Un îngrijitor, în vârstă de 29 de ani, Normunds Kindzulis a murit după ce a ars efectiv ”ca o torţă”. Tragedia s-a petrecut pe 23 aprilie, iar victima s-a ales cu arsuri pe 85% din suprafaţa corpulu. Normunds Kindzulis a murit miercuri din cauza rănilor. El a primit ameninţări cu moartea cu caracter homofob şi din această cauză s-a mutat de la Riga la Tukums, un oraş liniştit, situat la 70 de kilometri vest de capitală.

Însă şi la Tukums a fost ţinta unor atacuri homofobe şi a fost agresat fizic în patru rânduri. Poliţia locală nu exclude ipoteza unei sinucideri, din cauza ameninţărilor pe care le-a primit. ”Aducerea cuiva în pragul sinuciderii este tot o infracţiune”, a declarat joi, în faţa presei, numărul doi în ierarhia poliţiei criminalistice letone, Andrejs Grishins.

Poliţia locală a refuzat iniţial să deschidă o anchetă

Citește și:

Acest caz a provocat o dezbatere naţională pe tema homofobiei în Letonia care şi-a amendat Constituţia în 2006 cu scopul de a interzice în mod special căsătoria între persoane de acelaşi sex. Preşedintele Egils Levits, un fost judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat că ”nu există loc pentru ură în Letonia”.

Poliţia locală a refuzat iniţial să deschidă o anchetă, anunţând că nu există ”probe” care să arate că s-a comis vreo infracţiune. Însă, după moartea lui Normunds Kindzulis, este obligată prin lege să deschidă o anchetă penală. O anchetă separată - cu privire la presupusa inacţiune a Poliţiei din Tukums, care nu a anchetat ameninţările cu moartea primite de victimă - a fost de asemenea deschisă.

Colegul şi colocatarul victimei, Artis Jaunklavins, care este spitalizat în continuare, a declarat pentru site-ul de ştiri Delfi că l-a găsit ”arzând ca o torţă” în faţa casei. ”Am încercat să sting flăcările, l-am luat şi l-am pus în cadă, însă arsurile erau prea grave, iar hainele îi erau încrustate în pele”, declară el.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.