Antena Meniu Search
x

Un tânăr a murit după ce a ars ca o torță în fața casei în Letonia. Poliţia locală a refuzat să deschidă o anchetă 

Un tânăr homosexual a murit ars în hainele sale stropite cu benzină în Letonia. Tragedia a provocat o polemică: asociaţii acuză un atac homofob, în timp ce poliţia, acuzată că nu a acționat, nu exclude o sinucidere în urma unor ameninţări, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 30.04.2021, 13:59

Un tânăr a murit după ce a ars ca o torță în fața casei în Letonia. Poliţia locală a refuzat să deschidă o anchetă
Normunds Kindzulis - Facebook

Un îngrijitor, în vârstă de 29 de ani, Normunds Kindzulis a murit după ce a ars efectiv ”ca o torţă”. Tragedia s-a petrecut pe 23 aprilie, iar victima s-a ales cu arsuri pe 85% din suprafaţa corpulu. Normunds Kindzulis a murit miercuri din cauza rănilor. El a primit ameninţări cu moartea cu caracter homofob şi din această cauză s-a mutat de la Riga la Tukums, un oraş liniştit, situat la 70 de kilometri vest de capitală.

Însă şi la Tukums a fost ţinta unor atacuri homofobe şi a fost agresat fizic în patru rânduri. Poliţia locală nu exclude ipoteza unei sinucideri, din cauza ameninţărilor pe care le-a primit. ”Aducerea cuiva în pragul sinuciderii este tot o infracţiune”, a declarat joi, în faţa presei, numărul doi în ierarhia poliţiei criminalistice letone, Andrejs Grishins.

Poliţia locală a refuzat iniţial să deschidă o anchetă 

Acest caz a provocat o dezbatere naţională pe tema homofobiei în Letonia care şi-a amendat Constituţia în 2006 cu scopul de a interzice în mod special căsătoria între persoane de acelaşi sex. Preşedintele Egils Levits, un fost judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat că ”nu există loc pentru ură în Letonia”.

Poliţia locală a refuzat iniţial să deschidă o anchetă, anunţând că nu există ”probe” care să arate că s-a comis vreo infracţiune. Însă, după moartea lui Normunds Kindzulis, este obligată prin lege să deschidă o anchetă penală. O anchetă separată - cu privire la presupusa inacţiune a Poliţiei din Tukums, care nu a anchetat ameninţările cu moartea primite de victimă - a fost de asemenea deschisă.

Colegul şi colocatarul victimei, Artis Jaunklavins, care este spitalizat în continuare, a declarat pentru site-ul de ştiri Delfi că l-a găsit ”arzând ca o torţă” în faţa casei. ”Am încercat să sting flăcările, l-am luat şi l-am pus în cadă, însă arsurile erau prea grave, iar hainele îi erau încrustate în pele”, declară el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Un tânăr a murit după ce a ars ca o torță în fața casei în Letonia. Poliţia locală a refuzat să deschidă o anchetă