Antena Meniu Search
x

Budapesta a fost o noua Delta a Dunarii

Viitura de pe Dunare a atins nivelul maxim in capitala Ungariei. Au tinut-o in frau digurile si munca a sute de oameni, care au incarcat si au carat toata noaptea saci de nisip pentru a intari barajele.

Vezi și

Vecinii unguri raman in alerta nationala, dar incep sa respire usurati. Nivelul Dunarii e in scadere, iar ce a fost mai rau pare ca a trecut. Incep emotiile pentru Romania.

A fost noaptea cea mai lunga la Budapesta. Militari, jandarmi, voluntari si chiar detinuti au incarcat saci cu nisip si i-au pus in calea viiturii.

Dunarea acoperise deja sosele, linii de tramvai si de tren si inundase locuintele aflate langa mal, iar amenintarea crestea de la ora la ora.

In mai putin de 24 de ore, nivelul Dunarii a crescut cu aproape 40 de cm. In jurul orei 23:00, fluviul a stabilit un record istoric. Opt metri si 91 de centimetri a fost nivelul maxim atins in capitala Ungariei.

Nu toti localnicii au ales sa se inhame la munca. Intr-un oras unde a fost declarat starea de urgenta, cetatenii s-au refugiat la terase. Cand capitala e amenintata de o catastrofa, cea mai mare parte a populatiei savureaza o bere. Sau mai multe.

Pe timpul zilei, Dunarea amenintatoare este, pentru multi, noua atractie turistica a Budapestei. Localnici si turisti se inghesuie pe maluri, filmeaza, fac fotografii si haz de necaz. 

“Erau ca la picnic, au iesit cu catel, cu copil, cu iubit, iubita, mama, tata, toti iesisera sa vada cum arata Dunarea, cat de mult a crescut. Locuiesc la etajul patru, pentru mine nu e grav, nu cred ca nivelul apei poate creste atat de mult”, a declarat Irina Nicolae, fosta component a trupei A.S.I.A.

De fapt, specialistii maghiari au anuntat ca nivelul Dunarii este, acum, in scadere. Cu toate acestea, situatia contina sa fie la limita pentru localnicii din suburbii si localitati invecinate Budapestei. Apa a inghitit sute de gospodarii si a distrus locuinte.

Toate digurile de protectie au rezistat, iar in cel mult sase zile, apele se vor retrage. Viitura se va muta spre Serbia, Romania si Bulgaria. Expertii de la Institutul National de Hidrologie avertizeaza ca in Romania, Dunarea va atinge debitul maxim in 16-17 iunie, in zona Bazias.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Budapesta a fost o noua Delta a Dunarii