Antena Meniu Search
x

Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă, a afirmat joi premierul ungar Viktor Orban, în discursul de deschidere al reuniunii de la Budapesta a Conferinţei Acţiunii Politice Conservatoare (conservatorii americani şi aliaţii lor), transmite MTI, citat de Agerpres. 

de Redactia Observator

la 25.04.2024, 15:34

Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă - Profimedia

Potrivit lui Orban, ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat, aducând doar războaie, discordie, colaps economic şi haos. Adepţii acesteia au susţinut că misiunea lor este să-şi realizeze propriile idealuri, şi nu să reprezinte poporul, şi au împărţit lumea în democraţii şi autocraţii, afirmând că rolul lor este să poarte o cruciadă împotriva autocraţiilor, a mai spus Orban.

"Susţinătorii acestei lumi vechi se află în continuare la frâie la Bruxelles şi, deşi nu este treaba mea să intervin în politica americană, mă tem că tot ei sunt şi la Washington", a avertizat el.

Anul acesta vom face tot ce ne stă în putinţă să-i înlăturăm, a mai declarat premierul ungar. "Să vină, în sfârşit, epoca suveraniştilor, să revenim pe drumul paşnic şi sigur care a făcut măreţ Occidentul", a conchis Orban.

Xi Jinping va vizita Ungaria

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a precizat că evenimentul va avea loc în 8-10 mai.

El a declarat presei că este în interesul Ungariei să aibă relaţii economice bune cu cât mai multe ţări, iar China este una din marile puteri ale lumii, "mai puternică decât Uniunea Europeană". Ungaria consideră că este inutil să se traseze limite ideologice în domeniul economic şi "ne bucurăm de vizita de două zile a preşedintelui chinez", a adăugat oficialul.

Reuters reaminteşte că în februarie, când un înalt oficial chinez s-a întâlnit la Budapesta cu Orban şi cu ministrul de interne Sandor Pinter, China s-a oferit să acorde Ungariei sprijin în problemele de securitate, în afara relaţiilor comerciale şi de investiţii.

Cooperarea ungaro-chineză mai strânsă are loc contextul încercărilor din ultimul deceniu ale Budapestei - sub conducerea lui Orban - de a-şi afirma independenţa faţă de puterile occidentale. bÎn mai, Xi urmează să se întâlnească şi cu omologul său francez Emmanuel Macron, la Paris.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă