Antena Meniu Search
x

Viktor Orban va participa la aceeași conferință unde va fi prezent și Putin, în China

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, va participa la Forumul "Centura şi Drumul" din China, unde va fi prezent și președintele rus, Vladimir Putin, potrivit TASS. Șeful Executivului de la Budapesta se va întâlni cu liderul chinez, Xi Jinping, la Beijing. 
 

de Redactia Observator

la 13.10.2023, 11:45

Viktor Orban va participa la aceeași conferință unde va fi prezent și Putin, în China
Viktor Orban va participa la aceeași conferință unde va fi prezent și Putin, în China - Shutterstock

Purtătorul de cuvânt al premierului ungar nu a precizat, însă, dacă Orban se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, care a anunțat deja că va fi prezent la conferința din capitala chineză.

„Miercurea viitoare, premierul va participa la forumul Belt and Road Initiative de la Beijing, unde va ține un discurs. Înainte de aceasta, luni și marți, sunt programate discuții bilaterale cu liderii chinezi: mai întâi cu șeful guvernului și apoi cu șeful statului”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului ungar.singurul lider occidental care va participa la forum

Se așteaptă ca Orban să fie . În ultimii ani, Ungaria a cerut în mod activ dezvoltarea cooperării economice între UE și China și s-a poziționat ca un fel de punte între Est și Vest. Ministrul de externe Peter Szijjarto a declarat în repetate rânduri că Ungaria este mândră de a fi prima țară din UE care a aderat, în 2015, la Inițiativa Belt and Road. Inițiativa a fost propusă de Xi Jinping în 2013 pentru a stimula proiectele de investiții economice și comerciale în mai multe țări. Peste 150 de țări și organizații internaționale i s-au alăturat deja.

Putin participă la forumul "Centura şi Drumul" din China

Pe acelaşi subiect

Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat la sfârșitul lunii septembrie că se va deplasa în China în octombrie, la invitaţia omologului său Xi Jinping, în prima sa deplasare în această ţară după declanşarea invaziei împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

Kremlinul anunţase deja "intenţia" preşedintelui rus de a călători în China, pentru a participa la Forumul "Centura şi Drumul", ce reuneşte lideri internaţionali. Rusia, sancţionată de Occident din cauza invaziei sale împotriva Ucrainei, caută să-şi întărească şi mai mult legăturile - economice, militare, în domeniul energetic - cu Beijingul.

După vizita întreprinsă de Xi Jinping la Kremlin, în martie, în contextul unei izolări tot mai mari a Rusiei, lovită de un val de sancţiuni internaţionale ca represalii la ofensiva sa împotriva Ucrainei, Moscova şi Beijingul pledează pentru o întărire a cooperării lor economice şi militare, în cadrul unei prietenii calificate oficial drept "fără limite".

China şi Rusia, care împărtăşesc dorinţa comună de a contracara ceea ce ele prezintă drept hegemonia americană, au efectuat astfel împreună, în august, manevre navale în Pacific. În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, China încearcă să se poziţioneze drept ţară neutră, în pofida sprijinului său afişat pentru Kremlin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Viktor Orban va participa la aceeași conferință unde va fi prezent și Putin, în China