Antena Meniu Search
x

Video Surse: Viktor Orban îl anunţase pe Klaus Iohannis de mai multe luni că nu se vor vedea în Ungaria. A preferat o vizită în Georgia

Să ne abţinem de la gesturi şi declaraţii controversate. Acesta a fost mesajul lui Klaus Iohannis în timpul vizitei oficiale din Ungaria. Însă persoana care trebuia să-l audă, Viktor Orban, l-a evitat pe preşedintele român. Deşi vizita a fost planificată cu mai multe luni în avans, premierul maghiar a preferat să plece din ţară.

de Redactia Observator

la 11.10.2023, 20:33

Vezi și

A fost prima vizită oficială a unui preşedinte român în Ungaria în ultimii 14 ani. Klaus Iohannis a fost primit de omolaga sa, Katalin Novak, care deţine, însă, un rol mai mult onorific în statul maghiar. "Cred cu tărie că este absolut necesară evitarea gesurilor unilaterale sau controversate", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. Surse Observator spun că Viktor Orban a anunţat că nu se va întâlni cu preşedintele român încă de când a fost planificată vizita la Budapesta. Au trecut de atunci mai multe luni, dar premierul ungar nu şi-a modificat programul.

Ce a preferat Viktor Orban să facă în loc să se întâlnească cu preşedintele României

A preferat să meargă încă de ieri în Georgia, unde a vizitat o mănăstire şi a discutat cu şeful Guvernului de la Tbilisi despre un acord energetic. Indiferent unde s-a aflat, politicianul maghiar nu şi-a ascuns nostalgia pentru Ungaria Mare. La ultima vizită în ţara noastră, a povestit amuzat cum autorităţile române i-au cerut să evite subiectul autonomiei. "Azi ni s-a transmis să nu vorbim despre unităţi teritoriale româneşti inexistente. Aici putem vorbi despre Transilvania şi Ţinutul Secuiesc. Nu am susţinut niciodată că acestea ar fi unităţi teritoriale româneşti", a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.

În replică, oficialul român a cerut acum ca investiţiile guvernului ungar în România să nu mai vizeze exclusiv regiunile cu o importantă minoritate maghiară. "Am subliniat că persoanele care aparţin minorităţilor naţionale contribuie la crearea unor punţi de legătură între statul de cetăţenie, singurul care are răspunderea pentru protecţia drepturilor acestora şi statul înrudit", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

Un alt subiect al discuţiilor a fost aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. "Va trebui să întărim graniţele exterioare ale Europei, dar asta trebuie să fie la graniţa exterioară a României", a declarat Katalin Novák, preşedintele Ungariei. Ungaria va prelua de anul viitor preşedinţia Consiliului European, o poziţie din care Katalin Novak a dat asigurări că va sprijini ţara noastră în demersul de a accede în spaţiul european de liberă circulaţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri politice » Surse: Viktor Orban îl anunţase pe Klaus Iohannis de mai multe luni că nu se vor vedea în Ungaria. A preferat o vizită în Georgia