Antena Meniu Search
x

WP: Rusia vrea să sape împreună cu China un tunel pe sub Marea Neagră pentru a asigura o legătură sigură cu Crimeea

Moscova vrea să sape un tunel pe sub Marea Neagră care să asigure o legătură sigură, care să nu poată fi bombardată de către ucraineni, între Rusia şi Crimeea anexată, dezvăluie Washington Post, citat de news.ro.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 27.11.2023, 11:12

WP: Rusia vrea să sape împreună cu China un tunel pe sub Marea Neagră pentru a asigura o legătură sigură cu Crimeea
- Profimedia

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) anunţă că au interceptat comunicaţii care dovedesc că şefi ai unor întreprinderi ruseşti şi chinezeşti au discutat despre acest proiect la sfârşitul lui octombrie. La Moscova, această idee ar fi apărut în 2022, după atacarea Podului Kerci (Podul Crimeea).

O firmă chineză de construcţii e implicată în proiect

Această infrastructură - singura care asigură o legătură între peninsula anexată de Moscova în 2014 şi Rusia - a fost atinsă în două rânduri de explozii - una cauzată de un camion-capcană, cealaltă de drone navale. Un tunel submarin ar securiza, astfel, aprovizionarea peninsulei.

Surprinzător este însă faptul că Rusia ar planifica acest proiect faraonic împreună cu China. E-mailuri interceptate de către SBU, pe care Washington scrie că le-a consultat şi atestat - arată că una dintre principalele întreprinderi de construcţii chinezeşti şi-a semnalat voinţa de a participa la acest proeict.

Washington Post scrie că un consorţiu ruso-chinez ar fi fost înfiinţat recent în Crimeea în acest scop. Această alianţă poate părea uimitoare, având n vedere prudenţa Chinei în dosarul Războiului din Ucraina, dar şi pentru că aceasta ”nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei”, scrie WP. În privinţa fezabilităţii şantierului, costul ar reprezenta miliarde de dolari şi ar dura ani de zile, estimează experţi în inginerie consultaţi de către tabloidul american.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Stiri externe » WP: Rusia vrea să sape împreună cu China un tunel pe sub Marea Neagră pentru a asigura o legătură sigură cu Crimeea