Antena Meniu Search
x

Zelenski s-a dus lângă Bahmut în timp ce ruşii ar controla toate căile de acces în oraş. I-a decorat pe apărători, un gest de moral

Volodimir Zelenski s-a deplasat miercuri pe linia frontului din apropiere de Bahmut. Preşedintele Ucrainei i-a vizitat pe militarii ucraineni care apără oraşul de peste şapte luni, în timp ce ruşii anunţă că artileria lor controlează toate căile de acces spre oraş. 

de Redactia Observator

la 22.03.2023, 18:12

Zelenski s-a dus la Bahmut, deşi ruşii ar controla toate căile de acces în oraş. Cel puţin 14 morţi în bombardamentele ruse de azi
- Zelenski / Telegram

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat miercuri trupele ucrainene din apropierea oraşului Bahmut, aflat pe linia frontului, şi a înmânat medalii soldaţilor despre care a spus că apără eroic ţara.  Imaginile video postate pe reţelele sociale îl arată pe Zelenski îmbrăcat într-un hanorac de culoare închisă şi pantaloni kaki militari înmânând medalii unor soldaţi în echipament de luptă în ceea ce pare a fi un depozit. 

"Sunt onorat să mă aflu astăzi aici pentru a înmâna medalii eroilor noştri, să le strâng mâna şi să le mulţumesc pentru că au protejat suveranitatea ţării noastre", a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Soarta voastră este atât de dificilă, dar atât de istorică. Să ne apărăm ţara şi să întoarcem totul în Ucraina pentru copiii noştri", adaugă el. "Mă înclin în faţa tuturor eroilor, a camarazilor voştri apropiaţi pe care i-aţi pierdut în est şi, în general, de-a lungul acestui război", mai spune Zelenski  Preşedintele ucrainean consideră Bahmut un simbol al sfidării, care însângerează armata rusă.

Zelenski a ascultat rapoarte ale comandanţilor militari privind situaţia operativă şi evoluţia luptelor pe linia frontului şi a discutat cu soldaţii ucraineni.  Cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în memoria soldaţilor care şi-au dat viaţa apărând Ucraina. Cu această ocazie, preşedintele ucrainean a înmânat medalii, ordine şi distincţii militarilor din prima linie din Bahmut.

Zelenski a vizitat de mai multe ori trupele de pe front în timpul războiului. Vizita de miercuri a urmat la câteva zile după ce liderul rus Vladimir Putin a mers în oraşul Mariupol - prima sa vizită într-un teritoriu ocupat de Rusia în regiunea industrială Donbas din Ucraina de la începutul războiului şi cea mai apropiată de liniile de front.

Pe acelaşi subiect

Ruşii susţin că în Bahmut au mai rămas 10.000 de soldaţi ucraineni

Anterior, un responsabil prorus declarase că artileria rusă controlează toate căile de acces către oraşul Bahmut, care ar fi practic blocat, potrivit EFE. "Oraşul se află în stare de asediu operativ, adică toate căile de acces, toate arterele de transport care duc spre oraş, sunt sub controlul artileriei noastre", a declarat miercuri consilierul liderului interimar prorus al Doneţk-ului, Ian Gaghin, pentru televiziunea de stat rusă.

Potrivit acestuia, trupele ruse ar controla aproximativ 70% din Bahmut, iar în oraş ar fi rămas o garnizoană ucraineană de aproximativ 10.000 de soldaţi. Gaghin, consilier al liderului prorus al Doneţk-ului Denis Puşilin, a declarat că forţele ruse "sunt pregătite să respingă orice atac" în Donbas.

"Întreaga linie a frontului, întreaga linie de confruntare are o apărare eşalonată", a spus el, adăugând că armata ucraineană nu dispune de suficiente forţe pentru o contraofensivă. Gaghin a adăugat că "acum numărul de trupe nu le va permite să realizeze acest lucru".

Într-o declaraţie separată, Volodimir Zelenski a insistat miercuri că succesul armatei ucrainene pe câmpul de luptă este singurul mod de a obţine pacea, declaraţia sa intervenind la scurt timp după ce cel puţin patru civili ucraineni au fost ucişi într-un nou atac rusesc cu drone în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit EFE.

"Peste 20 de drone iraniene ucigaşe, mai multe rachete şi numeroase bombardamente într-o singură noapte de terorism rusesc împotriva Ucrainei", a scris Zelenski pe contul său de Twitter. "De fiecare dată când cineva aude cuvântul pace, la Moscova se comandă un atac criminal ca acesta", a adăugat el.

"Succesele forţelor ucrainene pe uscat, pe mare şi în aer ne aduc cu adevărat mai aproape de pace", a declarat Volodimir Zelenski, adăugând că "respectarea deplină a regimului de sancţiuni împotriva Rusiei" trebuie să fie modalitatea de a "restabili autoritatea Cartei ONU" şi de a readuce lumea la "stabilitate".

Rusia a atacat în noaptea de marţi spre miercuri Kievul şi alte două regiuni ucrainene cu 21 de drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană. Cel puţin patru persoane au fost ucise în apropierea capitalei şi şapte au fost rănite în atacul care a lovit o clădire rezidenţială şi un liceu din oraşul Rjişcev din regiunea Kiev.

O rachetă rusească a lovit un bloc din Zaporojie

Sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei a interceptat 16 din cele 21 de drone lansate de armata rusă. Între timp, postul de televiziune ucrainean Kanal 24 informează despre un nou atac rusesc, miercuri, cu rachete în oraşul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, unde a fost lovit un imobil de nouă etaje. Unele etaje s-au prăbuşit, iar mai multe balcoane sunt în flăcări.

Volodimir Zelenski a postat o imagine cu clădirea în flăcări sub care a scris: "Zaporojie. Tocmai acum o rachetă rusă a lovit o clădire cu mai multe etaje. Rusia bombardează oraşul cu o cruzime fără margini. Lovituri în zone rezidenţiale în care locuiesc oameni obişnuiţi, copii. O ţară teroristă încearcă să ne distrugă oraşele, statul nostru, oamenii noştri".

"Aceasta nu ar trebui să devină 'doar o zi obişnuită' în Ucraina, sau oriunde altundeva în Europa sau în lume. Este nevoie de mai multă unitate şi hotărâre din partea lumii pentru a învinge rapid teroarea rusă şi pentru a proteja viaţa", a spus Zelenski. 

Cel puţin 14 morţi în bombardamentele ruse. Zelenski vrea eforturi suplimentare

Cel puţin 14 persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în bombardamentele efectuate miercuri de armata rusă în mai multe zone din sud-estul Ucrainei. Biroul de presă al armatei ucrainene a raportat cel puţin 14 morţi şi peste 40 de răniţi în urma bombardamentelor efectuate în 11 zone din sud-estul Ucrainei. Au fost raportate atacuri cu rachete în regiunea Doneţk şi în Zaporojie.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Zelenski s-a dus lângă Bahmut în timp ce ruşii ar controla toate căile de acces în oraş. I-a decorat pe apărători, un gest de moral